Varusteet

Pyörän ostamisen jälkeen tai yhteydessä iso kysymys on mitä varusteita tarvitaan. Sääntöjen mukaan radalla saa ajaa kun päässä on kypärä ja jalassa on ajosaappaat.

Itse kuulun siihen ryhmään jotka haluavat ostaa mahdollisimman hyvät varusteet. Ongelmana tässä on, varsinkin juuri aloittaneelle, mitkä varusteet on hyvä. Missä kohdissa kannattaa oikeasti maksaa rahaa ja missä voisi säästää. Hyvin usein aloitteleva harrastaja ostaa kahdet varusteet, ensimmäiset ja kunnolliset. 

Mitä sitten kannattaa ostaa?

Aloitetaan listaaminen ylhäältä ja mennään alaspäin.

Syksyllä 2016 aloitimme tekemään ajovarusteista videoita, videot löytyvät Youtube-kanavaltamme.

Kypärä

Kypärä on sellainen suojavaruste, joka luonnollisesti on äärimmäisen tärkeä. Kypärä on myös suojaväline josta jokaisella on oma mieltymyksensä. Kypärien hinnat alkavat jostain 50 euron tuntumasta ja menee jopa yli viiden sadan euron, eli vaihtoehtoja löytyy.

Kypärän valinnassa hintaa ja valmistajaa tärkeämpi asia on kypärän istuvuus. Kalliista ja hienosta kypärästä ei ole hyötyä jos kypärä on väärän kokoinen. Yleinen periaate kypärien mitoituksessa on se, että kypärän pitää olla jämpti, se ei saa hölskyä päässä. 

Harvoin ensimmäinen kypärä on se oikea ja parhaiten sopiva, joten kannattaa rauhassa kiertää liikkeitä kokeilemassa erilaisia ja mallisia kypäriä.

Kypärää ostaessa kannattaa myös huomioida kypärän paino. Juuri lajin aloittaneen kahdeksan vuotiaan junnun niskalihakset eivät ole riittävän voimakkaat kannattelemaan painavaa kypärää.

Jos kypärä on liian iso, liian pieni tai liian painava saattaa ajamisesta tulla epämiellyttävä kokemus ja harrastus saattaa loppua nopeasti.

Niskatuki

Niskatuki on sellainen suojavaruste jonka tärkeyden jokainen varmasti ymmärtää. Joissain maissa juniorisarjoissa on määrätty niskatuki jopa pakolliseksi. Suomessakin voi sanoa että 90% juniorikuskeista käyttää jotain niskatukea. Samaan aikaan niskatukien hyödyistä on erittäin vähän tutkimustietoa.

Niskatuet voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään, niskatuki, makkara ja niskatuen ja makkaran välimalli.

Täysiverinen niskatuki on vaihtoehdoista järein ja kallein. Leatt-Brace toi ensimmäisenä markkinoille tämäntyylisen suojan ja sen takia monesti suojaa kutsutaankin leattina. Myös muilla valmistajilla on vastaavia suojia tarjolla. Näissä tuissa on ominaista se, että tuki yltää rintalastan ja selkärangas päälle, joillain valmistajilla suoja on myös solisluiden päällä.

 

Makkara on vaihtoehdoista edullisin ja  nimensä mukaisesti makkaran mallinen suoja, joka laitetaan kypärän ja hartioiden väliin.

Kolmantena ryhmänä on ns. leatin ja makkaran yhdistelmä. Suojassa on tukirakenne joka tulee rintalastan päälle ja selkärangan päälle ja kypärää vasten tulee makkara-tyylinen suoja. Tämä ryhmä asemoituu hinnan puolesta makkaran ja leatin välimaastoon.

Kaikkien kolmen ryhmän suojat pyrkivät suojaamaan niskaa ja selkärankaa vaurioilta. Yksi erittäin ikävä onnettomuustyyppi on pääedellä lentäminen. Tällöin päälaki saa iskun joka välittyy selkärankaan ja voi aiheuttaa pysyviä vaurioita. Jokainen edelläminittujen ryhmien niskatuki pyrkii estämään tämän ohjaamalla iskun hartioihin. 

Tämän lisäksi keskimmäisen ja kalleimman ryhmän suojat pyrkivät suojaamaan erilaisilta eteen, taakse ja sivulle suuntautuvilta pään liikkeistä johtuvilta vammoilta.

Yläkropan ja käsien suojaaminen

Yläkropan suojaamiseen on kahta erityylistä suojaamistapaa, hartiasuoja ja suojapaita. Hartiasuojia on ollut tarjolla vuosikymmeniä ja suojapaidat ovat alkaneet yleistymään viimevuosina.

Hartiasuoja on yleisesti suoja jossa on kaksi isoa levyä, rintapanssari ja selkäpanssari. Lisäksi olkapäiden suojana on omat suojat. Suojan hyvänä puolena on se, että se jakaa iskun laajalle alueelle. Lisäksi suoja on kevyt ja ilmava.

 

 

Suojapaita on sellainen joka on yleistynyt vasta viimevuosina. Suojapaita on nimensä mukaisesti pusero jossa on suojat kiinnitettynä. Yleensä suojapaidassa on rintapanssari, selkäpanssari, olkapääsuojat ja kyynärsuojat kaikki valmiina. Suojapaidan etuna on se, että yhden paidan pukemisella on kaikki yläkropan suojat puettuna.

Yleensä suojapaidoissa on myös hartiasuojaa laajemmalti suojaava selkäpanssari. Tämän eron takia monet hartiasuojan käyttäjät käyttävät erillistä munuaisvyötä joka myös suojaa alaselkää.

Molemmat suojatyypit ovat hyviä.

Polvet

Polvien suojaamiseen on myös kaksi erilaista vaihtoehtoa. Tarjolla on perinteiset polvisuojat jotka suojaavat iskuilta ja polvituet jotka myös estävät vääntymisiltä.

 Polvisuojat ovat edullisia ja hyvin iskuilta suojaavia. 

 

 

 

 

 

Polvituet on suunniteltu suojaamaan iskujen lisäksi erilaisilta vääntymisiltä, kuten sivulle vääntymiseltä ja yliojentumiselta.  Polvitukien hinnat alkavat noin 100e/pari ja yltävät jopa yli tuhanteen euroon kappaleelta.

 

 

 

Saappaat

Ajosaappaiden tehtävä on suojata jalkoja erilaisilta iskuilta. Saappaita on periaatteessa kahdenlaisia, on nivellettyjä ja ei nivellettyjä. Saappaiden pitää olla sellaiset että jalka ei pääse niissä liikkumaan liikaa. Jos saapas on liian iso saattaa se vaikuttaa esimerkiksi vaihteiden käyttöön.

Ajovaatteet

Suojien päälle tulevilla ajovaatteilla ei ole oikeastaan muuta tekemistä kuin näyttää nätiltä ja suojata tuulelta, sateelta tai kylmältä. Kesällä vaatteen kannattaa olla sellainen joka hengittää hyvin ja talvella sellainen joka suojaa tuulelta.

Joissain suojissa on lisäksi ohuet pehmusteet lonkkien kohdalla.