Tiimitoiminta, mitä se on?

Vuosi sitten aloitin touhuamaan CrossiBlogin tiimoilla ja siinä yhteydessä myös päätin luoda ikioman tiimin. Tuolloin tiimissä ajoi vain omat lapseni Mira ja Jami, joten tiimitoimintakin oli hyvin helppoa järjestää.

Kesällä 2011 CrossiBlogin hommat laajenivat, kun Olli Hildén ja Marko Jokiniemi liittyivät porukkaan mukaan. Tällöin oli jo selvää, että kaudella 2012 tiimissä ajaisi muitakin kuskeja.

Nyt kun oli selvää, että tiimissä kaudella 2012 olisi myös muita kuskeja, niin rupesimme yhdessä Markon ja Ollin kanssa miettimään mitä tiimitoiminta oikeasti on!? Mitä hyötyä olisi olla CrossiBlogin omassa tiimissä verrattuna esimerkiksi jonkun kauppiaan tiimiin?

Meillä oli hyvin vähän omakohtaista kokemusta muista tiimeistä, joten tietomme perustuivat hyvin vahvasti kuultuihin tarinoihin, mutta niiden perusteella kuitenkin mietimme asioita.

Yritysten toiminnan lähtökohtana on voiton tekeminen, joten voidaan olettaa että eri kauppiaiden tiimien lähtökohtana on kaupan arvojen edistäminen ja edustamiensa tuotteiden myynti. Tässä ei ole mitään pahaa, asiat vain ovat näin, mutta me halusimme hiukan erilaisen näkökulman asiaan.

Tiimitoiminnan lähtökohtana on luoda tiimin kuljettajille sellaiset edellytykset jotka mahdollistavat mahdollisimman hyvän kehittymisen.

Edellisen tavoitteen toteuttaminen ei ole ihan helppoa, vaan vaatii hyvin monen osa-alueen huomioimista.

Kaiken toiminnan pitää lähteä kuljettajan haluista. Painotan vielä, kuljettajan tavoitteilla tarkoitetaan kuljettajan omia tavoitteita, ei Isän tai kenenkään toisen antamia tavoitteita. Mikäli kuljettajan haluaa eri asiaa kuin tukijoukot on edessä selkeä ristiriita. 

Kun kuljettajan tavoitteet on selvitetty on seuraava looginen askel sopivan harjoitusohjelman rakentaminen. Harjoituohjelmaan liittyy mm. kuntoharjoittelu ja ajoharjoittelu.

Kuntoharjoittelu on monesti varsin tylsää, mutta kun sitä tekee sopivassa porukassa niin se muuttuu heti mukavammaksi. Monesti itsestä saa myös pikkusen enemmän irti kun harjoittelee ryhmässä. Toki yksi tärkeä asia kuntoharjoittelussa on löytää kullekkin henkilölle sopivat lajit. Jos kuntopiiri ei kiinnosta, niin millä sen voisi korvata? Jos ei halua lenkkeillä, niin olisiko maastopyöräily hyvä korvike?

Kun tavoitteet ja kuntopuoli on hoidettu on se kaikkein mukavin osa-alue edessä, eli ajaminen. Jotta tavoitteisiinsa voi päästä on kuljettajan kehityttävä kokoajan. Jotta kehittyminen tapahtuisi ilman perinteistä yritys-erehdys -menetelmää on tiimin tarjottava kuljettajilleen mahdollisuuksia oppia paremmiksi kuljettajaksi. Monesti parhaat keinot oppimiseen on leirit ja valmennus.

CrossiBlogin tiimissä huomioidaan kuljettajan halut ja tavoitteet, tiimi pyrkii auttamaan kuljettajaa lajia tukevissa harjoitteluissa, tiimi järjestää kuljettajille valmennusta ja leirejä. Hyvän tiimin pitää myös järjestää kuljettajilleen mukavaa ja hauskaa yhdessätekemistä, tiimin sisällä pitää olla hyvä ilmapiiri.

 

-pete