Loukkaantumiseen varautuminen

Kuten aiemmin on ollut puhetta on motocross varsin riskialtis laji ja kaatumisia tulee tuon tuosta ja aina välillä tarvitaan myös ambulanssin apua.

Onnettomuuksiin kannattaa ehdottomasti varautua jo etukäteen.

Luonnollisesti autosta tulee löytyä ensiapulaukku. MItä laajempi ensiapulaukku on sen parempi, mutta minimissään ensiapulaukun pitää olla sellainen perinteinen henkilöauton ensiapulaukku. Motocrossissa varsin usein tulee kolahduksia käsiin, jalkoihin ja muualle ruumiiseen, joten aina kannattaa olla mukana muutama kylmäpussi. Apteekista löytyy sellaisia kylmäpusseja joita tarpeentullen puristetaan ja sekoitetaan ja ne kylmenevät välittömästi. Kylmäpussit oikeasti ovat todella hyvä ja usein tarvittu varuste.

Kehitimme yhdessä MedKit Oy:n kanssa motocrossareille sopivan ensiapulaukun jossa on huomioitu monia motocrossissa yleisiä onnettomuuksia. Kehitettyjä laukkuja on kaksi versiota, laaja ja suppea. Ensiapulaukkujen tarkemmat tiedot ja tilausohjeet löytyvät Medikitin kotisivuilta. Linkki laajaan laukkuun ja suppeaan laukkuun.

Mitä sitten kun tapahtuu jotain pahempaa?

Kannattaa myös valmistautua tilanteeseen jossa tapahtuu jotain oikeasti pahempaa, jotain sellaista jonka takia joudutaan paikalle soittamaan ambulanssi ja loukkaantunut kuski viemään sairaalaan. Kun oma lapsi loukkaantuu, niin siinä ei tule ensimmäisenä mieleen syntymäaika tai veriryhmä tai allergiat, jotka taasen ovat hoidon kannalta varsin oleellisia asioita.

Autossa kannattaa kuljettaa mukana paperia josta löytyy ainakin seuraavat tiedot:

  1. Nimi
  2. Sosialiturvatunnus
  3. Veriryhmä
  4. Allergiat
  5. Aiemmat vammat
  6. Vanhempien yhteystiedot
  7. Vakuutuksen tiedot
  8. Vakuutusyhtiön yhteystiedot
  9. Lisenssin numero
  10. Lisenssivakuutuksen yhteystiedot

Tässä linkki yhteen esimerkkiin mahdollisesta lomakkeesta: Henkilotietolomake

Mihin ambulanssi tilataan?

 Yksi yleinen ongelma on se mihin se ambulanssi tilataan. Hälytyskeskukselle ei välttämättä riitä kun sanoo "xyz paikkakunnan motocross rata", vaan he haluavat enemmän tietoa.  Nyt kun kuskille on luotu ikioma henkilökortti, niin sen yhteyteen olisi hyvä lisätä niiden ratojen osoitetiedot joilla normaalisti käydään. Aina kun lähdetään jonnekkin pidemmälle ajamaan tai leireilemään, niin kannattaa tulostaa autoon kyseisen radan yhteystiedot.

Hyvin usein radan yhteystiedot löytyvät myös radan ilmoitustaululta. Kannattaa aina ilmoitustaulun ohittaessa vilkaista että yhteystiedot ovat paikallaan. Jos ne puuttuvat, niin asiasta kannattaa kertoa paikallisen seuran edustajille.