Pyörän kuljetus

Pyörän kuljettamiseen on monia erilaisia tapoja, tässä ohjeessa esittelemme muutaman erilaisen. Pyörän kiinnittämiseen vaikuttaa oleellisesti se minkälainen kuljetuskalusto on käytössä.

Yleisiä periaatteita

Tietyt lainalaisuudet pätevät kaikkiin erilaisiin kuljetuskalustoihin.

Pyörä tulee kiinnittää niin ettei se pysty liikkumaan kuljetuksen aikana, ei edes poikkeavissa tilanteissa kuten äkkijarrutuksessa tai nopeassa väistössä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pyörä tulisi kiinnittää sekä edestä, että takaa. 

Mikäli pyörä on autossa eturengas menosuuntaan ja kiinnitettynä vain edestä on mahdollista että pyörän takarengas nousee äkkijarrutuksessa ja pienempi pyörä mahtuu jopa pyörähtämään ympäri.

Yleisin tapa kiinnittää pyörä on laittaa kiinnitysliina ohjaustankoon molemmin puolin ja kiristää pyörä esimerkiksi kärryn etulaitaa vasten. Tässä kiinnitystavassa kannattaa huomioida, että liinoja ei kannata vetää niin kireälle kuin mahdollista, koska silloin etuiskarit ovat kokoajan jännittyneinä ja saattavat ruveta vuotamaan. Eturenkaan ja lokasuojan väliin on mahdollista laittaa tuki, joka estää painumista. Tukia on mahdollista ostaa valmiina tai tehdä sellainen itse, esimerkiksi sahaamalla sopivan mittaisen puupalikan.

Jos vain mahdollista, niin kuljetusvälineeseen kannattaa tehdä jonkinlainen tuki johonka eturenkaan voi laittaa. Tuen ansiosta eturengas pysyy hyvin paikallaan ja etummaisia liinoja ei tarvitse kiristää niin kireälle.

Kun pyörä on oikeaoppisesti kiinnitetty autoon tai kärryyn, niin liinojen ei tarvitse olla niin kireällä että ne soi. Pyörä pysyy paikallaan yllättävän kevyellä kiristyksellä kunhan vain huolehtii, että renkaat eivät pääse liukumaan sivusuuntaan.

Teline kolmelle pyörälle

Tämä esimerkki sisältää kaksi erilaista toteutusta samasta asiasta. Toinen esimerkki on pakettiautoon rakennettu teline ja toinen koppikärryyn rakennettu teline. Molemmat esimerkit mahdollistavat kolmen pyörän helpon kiinnityksen.

Reunimmaiset pyörät kiinnitetään yhdellä liinalla siten että pyörä kiristyy etuviistoon ja seinää vasten. Koska eturengas on kiinnitetty telineeseen pysyy pyörä hyvin paikallaan yhdellä liinalla.

Keskimmäinen pyörä kiinnitetään kahdella liinalla etuviistoon, siten että liinat menevät reunummaisten pyörien yli. Koska liinat menevät reunimmaisten pyörien yli estävät ne pyörien takarenkaiden mahdollisen nousun kovissa jarrutuksissa tai pompuissa. 

Jos kiinnityksen haluaisi vielä paremmaksi tulisi keskimmäisen pyörän takarengas kiinnittää niin ettei se pääse liikkumaan.


Kaksi pyörää peräkärryssä

Tässä esimerkissä perinteinen peräkärry on muokattu sopivaksi kahden pyörän kuljetukseen. Eturenkaille on tehty etulaitaan syvennykset, joilla varmistetaan eturenkaiden pysyminen paikallaan. Eturenkaat on kiinnitetty koteloihin liinalla. Lisäksi pyörät on kiinnitetty kärryyn ohjaustangosta lattiaan menevillä liinoilla.