Oikean pyörän valinta

Oikean pyörän valinta voi olla välillä vaikeaa. Oikea pyörä riipuu siitä minkä ikäinen, kokoinen ja taitoinen kuski on. Tässä kirjoituksessa oletuksena on, että ollaan hankkimassa pyörää vasta lajinpariin tulevalle, eli ostoslistalla on se ensimmäinen pyörä. 

Tässä kirjoituksessa ei ole tarkoituksena antaa suosituksia eri merkkien välillä tai muutenkaan pistää pyörämerkkejä paremmuusjärjestykseen. 

5-8 vuotiaan vaihtoehdot

Oikean pyörän valinta, varsinkin aloittelijalle, voi olla todella haastava projekti. Jos lajin pariin tullaan alle kouluikäisenä, niin silloin homma helpottuu, koska vaihtoehtoja on varsin vähän, käytännössä vain 50cc automaatti. 

Vaihtoehtoja oikeastaan on KTM sx50 ja Husqvarna CR50

 

8-10 vuotiaan vaihtoehdot

8-10 vuotiaalle aloittavalle vaihtoehtoja on jo huomattavasti enemmän, joten homma menee pikkasen haastavammaksi. Käytännössä 50cc automaattivaihteinen pyörä onjo liian pieni, joten edessä on vaihteilla varustetun pyörän valinta. Vaihteet itsessään ei ole iso ongelma, muuta kuin vanhemmalle, lapsi oppii vaihteiden ja kytkimen käytön jo muutaman ensimmäisen ajokerran aikana.

Oikeastaan voi sanoa, että vaihteiden ja kytkimen kanssa enemmän ongelmia tulee silloin kun vaihdetaan 50cc automaatista ensimmäiseen vaihdepeliin. Lapsi on oppinut ajamaan 50cc pyörällä jotakuinkin niin lujaa kun sillä vain voi ajaa ja sitten kun siirrytään 65cc vaihdepeliin on muutos todella iso. Alkuun vauhti on ihan kokonaan hukassa, pyörä toimii eritavalla kuin automaatti ja "mikään ei suju". Siinä on joillain lapsilla hetken aikaa motivaatio hukassa. Heti kun päästään tämän vaiheen yli, niin vauhtia rupee tulemaan ja muutenkin ajo menee mukavammaksi kuin 50cc automaatilla ajaminen.

Käytännössä 8-10 vuotiaalle koon puolesta sopivia pyöriä ovat KTM SX65, Kawasaki KX65 ja honda CRF70F.

KTM ja Kawasaki ovat täysiverisiä kilpapelejä, joten ihan aloittelijalle ne saattavat olla todella rajuja ja siten vaikeita. Honda taasen on motocrospyörän omainen pyörä, hiukan painava ja tehoton, mutta erittäin hyvä ensimmäiseksi pyöräksi jolla opetellaan ajamisen alkeet. Jos lompakko kestää, niin ei ole välttämättä huono idea ostaa aluksi Hondaa ja sitten myöhemmin kesällä KTM tai Kawasaki.

10-14 vuotiaan vaihtoehdot

10-14 vuotiaalle aloittavalle valinta menee entistä vaikeammaksi, koska jälleen valikoima kasvaa ja vaihtoehtoina olevat pyörät muuttuvat entistä tehokkaammiksi. Toisaalta lapsen ymmärrys moottoripyörään myös paranee.

10-14 vuotiaat ovat myös siinä mielessä haastava ryhmä, että pienikokoinen 10 vuotias pystyy vielä hyvin ajamaan 65cc pyörällä, mutta isokokoinen 14 vuotias tarvitsee jo ison pyörän allensa. Muutoinkin tässä ikäluokassa lapset saattavat venyä talven kesän aikana viisikin senttiä, jolloin alkukesästä ostettu hyvän kokoinen pyörä saattaakin olla loppukesästä pikkusen pieni.

Käytännössä tässä kyhmässä olevien vaihtoehtoina on 65cc, 85cc, 150cc, 125cc ja 250cc pyörät.

Jos haluaa pienikokoiselle 10-vuotiaalle pyörän jota ei tarvitse heti vaihtaa isommaksi kannattaa harkita pienipyöräistä 85cc pyörää. Jos pienipyöräinen on vielä ihan pikkusen iso, voi pyörän satulan madaltaa jolloin pyörää saa madallettua 1-3cm riippuen pyörästä. 

Jos 85cc  ja 150cc honda ovat liian pieniä, niin silloin vaihtoehdoiksi jää käytännössä 125cc 2T ja 250cc 4T pyörät. 125cc 2T ja 250 4T pyörien suurin ero on moottorin toiminta ja paino. 125cc pyörä on noin 10kg kevyempi ja painopiste pikkusen alempana, jolloin pyörä on varsinkin aloittelijoille hiukan kevyempi hallita. Kaksitahtisen (2T) ja nelitahtisen (4T) moottorin välillä on hyvin suuria eroja, 2T pyörä on kierrosherkempi ja teho tulee parhaiten vasta korkeilla kierroksilla ja 4T pyörä on paremmin vääntävä ja teho on tasaisempi. 4T moottori on aloittelijalle hiukan helpimpi koska teho tulee tasaisemmin ja pyörä on vääntävämpi. Pyörä ei ole niin tarkka siitä mikä vaihde on käytössä.

Kun pyöräkoko on 85cc tai suurempi, niin käytännössä kaikilta pyörävalmistajilta löytyy valikoimista sopivia pyöriä.