Käytetyn pyörän ostaminen

Käytetyn pyörän ostaminen on varsin mielenkiintoinen osa-alue ja yksi äärimmäisen paljon politikointia ja keskustelua aiheuttava aihe. Meillä kaikilla on jäänyt tai jäämässä pyöriä ylimääräiseksi ja niille pitäisi löytää uusi omistaja.

Ennen käytetyn pyörän ostoa on hyvä huomioida muutama fakta:

  • Pyörä vaihdetaan yleensä kun siinä on tunteja sen verran että eteen olisi tulossa arvokas huolto
  • pyörä vaihdetaan jos se on jäänyt  pieneksi
  • pyörä vaihdetaan jos lapsen into harrastukseen on hiipunut

Kannattaa myös huomioida, että motocrosspyörät on tarkoitettu kovaan käyttöön ja niitä myös käytetään käyttötarkoituksen mukaisesti. Vaikka motocrosspyörä on tarkoitettu kestämään kovaa käyttöä, ei niitä ole luotu kestämään kovaa käyttöä loputtomasti. Motocrosspyörän kestosta kertoo myös se, että tehtaat myöntävät pyörille 30 päivän takuun.

Käytetty pyörä voi olla aivan uskomattoman hyvä löytö tai uskomattoman huono löytö. Etukäteen on monesti mahdoton tietää kummasta on kyse. Luonnollisesti on asioita joiden avulla voi yrittää välttää huonon ostoksen teon.

Pyörän kuntoa tarkastellessa ei kannata kiinnittää mitään huomiota muoviosiin, koska muovit on helppo ja halpa vaihtaa on myyntiä varten yleensä pyörään laitettu parhaat muovit. Muovien lisäksi koneen poskien ja jalkatappien viereisten runkoputkien kuluneisuuteen ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota, ne kun kuluvat todella nopeasti.

Ostohetkellä kannattaa kiinnittää huomiota mm seuraaviin asioihin:

  1. pyörän huoltohistoria, onko huoltotyöt kirjattu järjestelmällisesti ylös
  2. jos pyörään on tehty isompia huoltoja kannattaa varmistaa missä ne on tehty tai kuka ne on tehty ja jos huollot on tehty liikkeessä niin onko kuitit olemassa.
  3. tarkistaa etu ja takaiskarien kunto. Pyörää pumppaamalla on hyvä tarkistaa vuotaako iskarit. Jos haluaa varmemman tilannetiedon voi etuiskarin pölysuojan ottaa auki ja tarkistaa sitten vuotaako iskarit.
  4. Etuiskareista kannattaa katsoa onko niissä paljon kiveniskemiä. Kiveniskemät saattavat aiheuttaa etusikarin likulaakerin ja stefan kulumista.
  5. Runkoputkien ala- ja etureunan kuluneisuus antaa osviittaa siitä kuinka paljon pyörää on käytetty, jos ovat todella kuluneet niin pyörä ei voi olla 10h ajettu
  6. onko pyörässä tuntimittari ja koska se on asennettu. Jos tuntimittari puuttuu, niin mistä myyjä tietää paljonko pyörällä on ajettu?
  7. Ketjun, rattaiden, renkaiden ja muiden kulutusosien kunto kannattaa tarkistaa. Jos osat ovat kovasti kuluneita, kannattaa se huomioida ostohinnassa
  8. renkaiden laakereiden välys kannattaa tarkistaa. Laakereiden vaihtaminen ei ole kovinkaan suuri operaatio, mutta se kannattaa huomioida hinnassa
  9. Swindin laakerin ja takaiskarin alapään laakerin välys jos välystä on, niin asia kannattaa huomioida hinnassa.
  10. Tuleeko mukana varaosapaketti? Monesti pyörän mukaan on madollista saada kaupanpäälle tai edullisesti ostettuna myyjälle turhaksi jääneitä varaosia

Kaikkein tärkeintä käytetyn ostamisessa on huomioida, että on ostamassa käytettyä pyörää. Käytetty ei ole uutta vastaavassa kunnossa koskaan. Kannattaa myös huomioida, että myös tuliterään pyörään voi tulla vikaa. 

Kannattaa myös huomioida, että jos itsellä on osaamista ja tarvittavat työkalut, niin pikkuvikaisen motocrosspyörän korjaaminen ei ole hirveän vaikea eikä kallis operaatio. 

Aina kun on ostamassa uutta pyörää kannattaa tarkistaa mitä olisi tarjolla käytettynä, koska välilläkäytettynä on tarjolla todella hyviä yksilöitä.