Pyörän virittäminen, paljonko tehoa tarvitaan?

Yksi iso syy miksi tilasin meille moottorin Hollannista oli teho. En tuohon aikaan tiennyt Suomesta kuin pari pajaa jotka tekevät moottoreita ja jostain syystä arvellutti viedä moottoreita sinne laitettavaksi. Myöhemmin olen oppinut että kyseiset pajat olisivat olleet varsin hyviä vaihtoehtoja.

Tässä yhteydessä teholla tarkoitan oikeanlaista tehoa. Kuka tahansa koneenrakentaja osaa tehdä huipputehokkaan koneen, mutta kuinka moni osaa tehdä koneen jossa on oikeassa suhteessa tehoa koko käyttöalueen läpi?

Kun tilasin ensimmäisen koneen Hollannista juttelin rakentajan kanssa ja kerroin että emme halua huipputehoista moottoria, vaan haluamme moottorin jossa on mahdollisimman laaja käyttöalue. Kuvailin mahdollisimman rehellisesti ja tarkkaan sitä millaiselle kuskille moottori olisi tulossa. Moottorinrakentaja sanoin ymmärtävänsä mitä me tarvitsemme ja kertoi ajavansa moottorin penkissä ennen kuin lähettää sen takaisin varmistaakseen että moottori on juuri sellainen kuin haluttiin.

Kun saimme moottorin takaisin, niin vein sen välittömästi Viaberiin dynoon. Ensialkuun dynokuva oli pettymys, koneessa oli vain pari heppaa enemmän kuin vakiossa. Ensimmäisenä mielessä oli se rahasumma jolla nuo pari heppaa oli saatu, olisi tuolla rahalla paljon muutakin voinut tehdä. Ensimmäisen järkytyksen jälkeen dynokuvan tarkempi tarkastelu paljasti että käyttöalue oli laajempi kuin vakiossa ja keskialue oli huomattavasti parempi kuin vakiossa. Siinä todellisessa testissä, eli kuskin dynossa, moottori osoittautui erittäin hyväksi ajaa. Useampi kaveri, joista osalla on itselläänkin viritetyt moottorit, ovat pyörää kokeilleet ja tykänneet kovasti.

Suomessa hyvin usein viedään pyörä viritettäväksi niin virittäjälle annetaan ohje "mahdollisimman paljon tehoa, kiitos". Kun Pyörästä otetaan maksimaalinen määrä tehoa ulos, ollaan hyvin helposti tilanteessa jossa pyörästä tehdään kulmikas ajaa ja siinä on jo liikaa tehoa. Liialla teholla tarkoitan sitä, että tehoa on enemmän kuin kuski pystyy käsittelemään. Tällöin on iso riski siihen että kuskin ajo sekoaa täysin.

Olemme talven aikana tehneet EHR:n kanssa enemmänkin yhteistyötä ja sen kautta päässeet kokeilemaan muutamia moottoreita jotka ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Moottorin numero 2. oli luonteeltaan hyvin samanlainen kuin tuo edellä kuvattu moottori, mutta koko tehoalueen pikkusen edellistä tehokkaampi. Moottori oli pojan mielestä niin hyvä että tuosta ensimmäisestä koneesta piti saada samanlainen. Ykkäskoneeseen vaihdettiin toisenlainen palotila, joka avulla koneen oletettiin muuttuvan kakkoskoneen kanssa identtiseksi.

Ensimmäinen testiajo palotilan jälkeen todisti että tehot muuttuivat ja muuttuivat reilusti. Heti kun poika lähti pyörällä ajamaan huomasin että ajo on pikkusen erilaista kuin normaalisti. Meni muutama kierros ymmärtää mitä muuttui, kunnes tajusin että mutkien ajo muuttui jotenkkin nykiväksi ja kulmikkaaksi. Ekan setin jälkeen poika kertoi moottorin muuttuneen täysin. Palotilan vaihdon jälkeen pyörään oli tullut paljon lisää tehoa. Kun tuliko tehoa alas, keskelle vai ylös vastaus oli "kaikkialle ja paljon". Poika ajoi pyörällä vielä pari settiä joiden jälkeen totesi "en aja tuolla enään, toi on ihan mahdoton ajaa". Oli kuulemma tehoa niin paljon että mutkien ajo oli ihan mahdotonta ja muutenkin oli outoa ajaa. 

Kokemus oli niin vahva, että seuraavalle reissulle lähtiessä kun työnsin pyörää autoon poika sanoi "ei tuota pyörää kannata autoon viedä, se on niin kauhea ajaa etten aja sillä ollenkaan". Jahka kerroin vaihtavani pyörään miedomman palotilan niin pyörä sai luvan mennä autoon. uuden palotilan myötä pyörä muuttuikin erittäin mieluisaksi ajaa. Oli kuulemma identtinen tuon EHR:n kakkosmoottorin kanssa.

Kellolla en katsonut eroa moottoreiden välillä, mutta sen huomasi silmälläkin kuinka paljon hitaampia kierroksia tehokkaammalla pyörällä ajettiin.

Samassa yhteydessä kakkosmoottorin kanssa saimme kokeiluun moottorin jota kutsumme täystehoiseksi. Moottorissa oli tarkoituksella heikennetty alatehoa, jotta ylhäällä olisi enemmän tehoa. Käytännössä tämän moottorin tehoalue on kapeampi kuin vakiossa. Ensimmäiseltä testisetiltä poika tuli leveästi hymyillen "tässä in ihan sikana tehoa". Toisella testisetillä poika hyppäsi Adrenalin Arenalla sellaisen pitkän kaksarin jota ei ollut uskaltanut aikaisemmin hypätä ja kommentoi "tota hyppyriä ei muuten hypätä kuin tällä pyörällä". Seuraavalle setille poika kuitenkin vaihtoi alle tuon kakkosmoottorilla varustetun pyörän ja toisella kierroksella hyppäsi saman hyppyrin ja totesi "tällä se onkin helpompi hypätä kun tää lähtee kurvista 100x paremmin". Päivän ajan poika vaihteli pyöriä ja kokeili molempia, seuraavana päivänä ei ajanut metriäkään täysitehoisella pyörällä. Sanoi ettei sillä pysty ajamaan näin ahtaalla radalla koska alhaalla ei tapahdu mitään ja tehoalueella venyy kädet. Mietittiin että pitänee kokeilla konetta kesällä jossain karkkilan tyylisellä radalla, josko se olisi siellä toimivampi. 

Paljonko tehoa tarvitaan?

Mielestäni oikea määrä tehoa on sellainen jonka kuski pystyy vielä hallitsemaan. Jos tehoa on enemmän se sekoittaa ajamista. Oikean tehon määrä pitää siis mitoittaa kunkin kuljettajan henkilökohtaisten kykyjen mukaan. Tämä tekee myös moottorien rakentamisesta kallista, koska erittäin suurella todennäköisyydellä se ensimmäinen kokeilu ei olekkaan se jolla kuski tykkää ja haluaa ajaa.  Ei ole helppoa mitoittaa konetta kuskille jonka osaaminen kehittyy kokoajan.

Kannattaa myös muistaa, että se moottori jossa on kaikki mahdolliset hilavitkuttimet, joka on dynon mukaan maailman tehokkain ja paperillakin aivan loistava voi olla käytössä paljon huonompi kuin vakio.