Ohjaustanko

Vaikka pyörissä on yleensä kaupasta ostettaessa varsin hyvä ohjaustanko hyvin monetsilti vaihtavat pyörään toisenlaisen tangon. Tässä artikkelissa pyrimme pikkusen valottamaan sitä miksi ohjaustankoja vaihdetaan ja mitä hyötyä siitä on.

Ohjaustankojen valmistajia on vaikka kuinka paljon ja eri valmistajia on hyvin vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Ohjaustangon valmistajasta riippumatta tietyt lainalaisuudet pitävät paikkansa.

Ohjaustangon tärkeät mitat

Ohjaustangossa on muutama hyvin tärkeä mitta, joiden perusteella valitaan käyttötarkoitukseen sopivin tanko.

a) Ohjaustangon leveys
b) Ohjaustangon korkeus (alaputkesta tangon pään korkeudelle)
c) Korko
d) kiinnitysalueen leveys
e) taivutus

Edellisten lisäksi yksi tärkeä mitta on kiinnitysalueen halkaisija. esimerkiksi monissa junnupyörissä ohjaustangon halkaisija on 22mm ja isoissa pyörissä 28mm. Luonnollisesti 22mm ohjaustankoa ei voi kiinnittää 28mm tangon kiinnikkeisiin eikä päinvastoin.

Valtaosaan pyöristä on saatavissa erikokoiset ohjaustangon kiinnikkeet, niin että pyörään jossa alunperin on ollut 22mm halkaisijalla oleva ohjaustanko voidaan kiinnittää 28mm tanko.

Mihin ohjaustangon ominaisuudet vaikuttavat?

Heti alkuun pitää sanoa, että tämä on jälleen yksi niistä asioista joissa on paljon erilaisia kouluntia. 

Oikeanlainen ohjaustanko riippuu täysin kulejttajasta, pyörästä ja kuljettajan ajotyylistä. Jos ohjaustanko on hyvin matala on kuskin mahdollista saada pikkusen hyökkkäävämpi ajoasento, eli kuski makaa pikkusen enemmän tangon päällä ja saa siten paremmin painoa etupyörälle.

Ohjaustangon taivutuksen avulla saadaan muutettua käsien asentoa siten että käsien linja saadaan ergonomisemmaksi. Joissakin tapauksissa jos kuski ei oiken halua pitää käsiä oikeassa ajoasennossa voidaan tilannetta hiukan avittaa laittamalla pyörään toisenlaisella taivutuksella oleva tanko jolloin käsien asento muuttuu paremmaksi ihan itsekseen.

Ohjaustangon leveys on hyvin tärkeä asia, varsinkin junnukuskeille. Monesti junnut tykkäävät leveästä tangosta, koska silloin tangosta saa hiukan voimakkaamman otteen ja ajo saattaa olla pikkusen vakaampaa. Liian leveän otteen yksi haittatekijä on se, että kun kädet ovat levällään niin kuski ei pysty liikkumaan tarpeeksi pyörän päällä. Myös oikeaoppisen asennon ottaminen saattaa olla vaikeaa liian leveällä tangolla.