Leirit

Leireily on yksi mukava osa motocrossia. Leireillä oppii paljon uusia asioita ja siellä tutustuu uusiin ihmisiin. Jos vielä sää on hyvä niin leireily on aivan mahtavaa.

Hyvin usein leirien ohjelma menee seuraavantyylisesti:

  • aamulla ajot aloitetaan vapaalla harjoittelulla
  • vapaan harjoittelun jälkeen on rastiharjoituksia
  • Ruokailu
  • Lisää rastiharjoituksia
  • Pienimuotoinen leirikisa (esimerkiksi 3x3 tyylinen tai 15min + 2 kierrosta)
  • iltaohjelmaa (nuotiota, makkaraa ja seurustelua)

Leireillä porukka jaetaan pyöräkoon ja osaamisen mukaisesti ryhmiin. Tarkoituksena on saada ryhmiin samantasoisia kuljettajia, jolloin tasoerot eivät aiheuta vaaratilanteita ja jokaiselle annetaan mahdollisuus keskittyä omaan suoritukseen.

Joillain leireillä rasteilla on vanhemmat laitettu portinvartijoiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että portinvartija laskee lapset yksikerrallaan radalle. Tällä toiminnalla varmistetaan että jokainen oikeasti saa keskittyä rastilla tehtävään harjoitukseen eikä ajaminen mene kilpailuksi.

Lapsille kannattaa painottaa, että leirillä ei olla kisoissa, siellä ei ole tärkeintä olla nopein vaan ajatuksena on suorittaa rastin tehtävä mahdollisimman hyvin ja siten oppia kuinka ajetaan.

Mitä olen lasten kanssa jutellut leireistä, niin he tuntuvat tykkäävän eniten niistä leireistä joilla portinvartijat ovat olleet käytössä.

Eri seurat järjestävät leirejä omille jäsenilleen. Hyvin harvoin leirit ovat suljettu vain oman kerhon jäsenille. Ehdottomasti kannattaa käydä vähintään yhdellä leirillä kesän aikana.

Ennen leirille ilmoittautumista kannattaa lukea ohjelma tarkaan läpi. Jos ohjelmaa ei ole, niin kannattaa kysyä järjestäjältä leirin ohjelmasta.

Leirit voi jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan:

  • Harrastajaleirit. Leiri on tarkoitettu enemmän aloittelijoille jotka vielä opettelevat pyörän hallintaa
  • Tekniikkaleirit. Hiukan pidemmälle päässeille kuskeille. Leireillä opetellaan erilaisia ajotekniikoita
  • Kilpailuleirit. Leireillä on tarkoituksena opetella kilpailuissa tarvittavia tekniikoita. Monesti ohjelma on myös rytmitetty kilpailupäivän ohjelman mukaisesti

Joillain leireillä on edelliset ryhmät yhdistetty siten että eri ryhmissä tehdään erilailla. Jos lapsi haluaa mennä rennolle harrastajaleirille ja leiri onkin kilpailuleiri, niin voi olla ettei lapsi tykkää leirin annista. 

Hyvin harvoin suomessa järjestettävät leirit ovat niinsanottuja täyden hoidon leirejä, eli vanhemmat joutuvat myös hommiin. Yleensä tämä tarkoittaa, että kun lapset ovat ajamassa on vanhemmat lippupisteillä. Onhan se myös oman lapsen etu että joku on hyppyrillä liputtamassa jos vaikka joku kaatuukin hyppyrin taakse.

Täältä löytyy muutama kuva Vantaan Moottorikerhon kesäleiriltä joutsasta ja Espoon Moottorikerhon leiriltä Heinolasta. Molemmat leirit pidettiin kesällä 2010.

Alla 10 viimeistintä CrossiBlogille ilmoitettua leiritiedotetta

[catlist name="leirit" numberposts=10]