Kun harrastus on edennyt hiukan pidemmälle, niin on varsin luonnollista että mukaan tulee halu kokeilla kilpailemista. Onhan se mukava hiukan päästä vertaamaan omaa vauhtia muihin. Ennen varsinaisiin kilpailuihin menemistä kannattaa aloittaa sarjacrosseista.
Omasta kokemuksesta voin sanoa, että niin mukavaa kun kilpareissuissa käyminen onkin, voivat kilpailut olla myös todella rankkoja kokemuksia. En tarkoita tällä loukkaantumisia, joita niitäkin välillä tapahtuu. Kun ollaan kilpailuissa ei olla cruisailemassa, vaan tarkoituksena on ajaa niin lujaa kuin osaa ja pystyy. Tämä tarkoittaa että välillä myös mennään kovempaa kuin osataan. Ratavarikolta kun seuraa oman lapsen ajoa, niin kyllä minulla ainakin pulssi on 200 tienoilla koko kilpaerän ajan.
Kilpasarjat jakautuvat pyöräkoon ja kuskin iän mukaisesti eri luokkiin. 50cc pyörille ei suomessa ole omaa sarjaa. Varsinaisen kilpailemisen voi aloittaa 65cc pyörällä sinä vuonna kun täyttää seitsemän vuotta. Kun 65cc pyörät alkavat käymään pieneksi on seuraava askel siirtyä 85cc sarjaan. 85cc sarja, eli mxc, jakautuu kolmeen ryhmään MXC/C, MXC/B ja MXC/A. MXC/C on eräänlainen väliluokka. Normaalisti siellä on kuskeja jotka ovat liian isokokoisia 65cc pyörään ja liian nuoria MXC/B -luokkaan. MXC/C luokassa saa ajaa 10-11 vuotiaat kuljettajat.
MXC/B on eräänlainen nousuluokka, johon siirrytään MX65 ja MXC/C luokista automaattisesti sinä vuonna kun täyttää 12 vuotta.MXC/B -luokassa kilpailusijoituksista saadaan nousupisteitä. Kun nousupisteitä on koossa riittävästi nousee kuski automaattisesti MXC/A -luokkaan.
MXC -luokkien jälkeen on ns. isojen pyörien luokat MXJ, eli 125cc 2T tai 250cc 4T pyörien luokka, MXB, MX2 ja MX1 luokat.
Edellisten lisäksi on vielä MXD, eli tyttöjen/naisten luokka jossa pyöränä saa olla 85cc-125cc 2T tai 150cc - 250cc 4T.
Kilpaluokista löytyy tarkemmin tietoa ja säännöt moottoriliiton kotisivuilta.
Jotta kilpailuun on mahdollista mennä on huomioitava muutamia asioita.
Jokaisella kilpakuljettajalla tulee olla virallinen numero ja lisenssi. Kilpanumero on mahdollsita varata joko täyttämällä varauslomake Suomen Moottoriliiton kotisivuilla tai soittamalla Moottoriliittoon. Lisenssille on kaksi vaihtoehtoa, joko kertalisenssi tai koko kauden voimassaoleva lisenssi. Lisenssin saa ostettua Suomen Moottoriliiton kotisivujen kautta. Lisenssin kanssa kannattaa huomioida, että lisenssin saamisessa saattaa mennä jopa kaksi viikkoa (yleensä lisenssi toimitetaan muutamassa päivässä). Kilpailuihin ei voi mennä ilman virallista lisenssitodistusta.
Kaudelle 2011 Suomen Moottoriliitto tiukensi lisenssisääntöä. Kaikkien ensimmäistä lisenssiään hakevien tulee käydä lisenssikoulutuksessa ennen kuin he voivat ostaa lisenssin.
Kun lisenssi ja kilpanumero on kunnossa on seuraavaksi vuorossa kilpailuun ilmoittautuminen. Suomen Moottoriliiton kotisivuilla on hakukone jolla voi tarkastella kilpailuja. SML:n sivujen kautta pääsee myös kilpailun tarkempiin tietoihin josta löytyy mm. tiedot ajettavista luokista, kilpailun ajankohta ja ilmoittautumistieto. Ilmoittautumistiedossa kerrotaan missä ja miten kilpailuun pitää ilmoittautua.
Kilpailupäivän ohjelma on hyvin hektinen ja kannattaakin varautua päivän kulkuun etukäteen. Jos mahdollista kisapaikalle kannattaa mennä jo edellisenä iltana, niin aamulla ei tarvitse touhuta varikkopilttuun kanssa vaan voi keskittyä kaikkeen muuhun.
Homma lähtee liikkeelle ilmoittautumisella. Luonnollisesti kilpailuun on ilmoittauduttu netissä jo hyvän aikaa ennen varsinaista viikonloppua ja samalla maksettu ilmoittautumismaksu. Kilpailupaikalla ilmoittaudutaan saapuneeksi kilpailuun. Ilmoittautumisessa kannattaa olla mukana kopio ilmoittautumislomakkeesta, kuitti maksusta, lisenssi (kerta tai kausi) ja kopio pyörän liikennevakuutuksesta. Ilmoittautumisen yhteydessä myös maksetaan mahdollinen transponderivuokra ja saadaan transponderin kiinnitysteline.
Kun ilmoittautuminen on hoidettu voidaan mennä katsastukseen. Katsastukseen tulee ottaa mukaan pyörä ja kypärä. Jos kilpailuun on varauduttu varapyörällä ja varakypärällä, niin ne pitää myös katsastaa. Katsastuksessa myös saatetaan mitata äänet. Yleensä äänten mittaus toteutetaan pistotestinä. Joissain paikoissa jo ilmoittautumisen yhteydessä kerrotaan pitääkö pyörä viedä melunmittauksen.
Ilmoittautumisen ja katsastuksen jälkeen ollaankin valmiita varsinaiseen ajamiseen. MX liigalle ja suomencupille on määritetty moottoriliiton toimesta aikataulutus jonka mukaisesti kaikki kisat etenevät. Aikatauluun vaikuttaa ilmoittautuneiden pyörien määrä ja ajettava luokka.
MX65, MXC/C ja MXD luokkien aikataulu:
Päivän päätteeksi jaetaan osallistujille palkinnot ja sitten päästään lähtemään kotia kohden.
Ennen kilpaerää ja rataan tutustumista ajajat kerätään lähtökarsinaan. Lähtökarsinaan pyörän saa viedä sen jälkeen kun edellinen ryhmä on karsinasta poistunut ja viimeistään 10 minuuttia ennen oman erän alkamista. Mikäli tästä ajasta myöhästyy ei pääse osallistumaan kyseiseen erään.
Kuljettajan tulee olla pyörän luona odotusalueella ennen kuin ensimmäinen kuljettaja lasketaan puomille. Mikäli kuljettaja myöhästyy tästä suljetaanhänet kyseisestä lähdöstä.