Starttiharjoittelu on sellainen osa-alue josta junnut ja myös varttuneemmat tuntuvat tykkäävän kovasti. Startti on myös kilpailemista ajatellen äärimmäisen tärkeä.
Jotta startti olisi onnistunut alkaa kaikki puomille asettumisesta. Jokaisella kuskilla on oma suosikkinsa mihin kohtaan puomia kannattaa mennä. Jotkuta haluvat sisäkurvin puolelle, toiset ulkokurviin ja kolmannet keskelle.
Puomilta kannattaa valita sellainen paikka josta on hyvä ja mahdollisimman tasainen linja ensimmäiseen kurviin. Jos mahdollista matkalla ei saisi olla isoja monttuja tai vesilätäköitä.
Pyörän paikka lähtöpuomin takana on sellainen jota kuskit tykkäävät hieroa paljon. Muutama sellainen asia on joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
Jalkojen asento on yksi tärkeä asia lähdössä. Jotkut tykkäävät lähteä molemmat jalat maassa ja toisen siten että toinen jalka on maassa ja toinen vaihdevivun puoleisella polkimella. Monesti lähtöasentoon vaikuttaa myös kuskin koko, jos molemmat jalat eivät yllä maahan niin silloin on pakko lähteä yksi jalka maassa. Jalat olisi hyvä olla jalkatappien etupuolella.
15s kyltin noustessa pyörä on vielä vapaalla. tässä vaiheessa voidaan kaasuttaa rajummin jolloin hiukan putsataan moottoria jos sinne on odottelun aikana päässyt kertymään karstaa.
Katse tiukasti kyltin näyttäjään.
Tässä kohdassa ei laiteta vaihdetta vielä päälle, koska crossipyörien kytkin laahaa aina pikkusen ja kytkin saattaa tässä kohdassa pikkusen lämmetä. Jos kytkin lämpenee, niin pyörä saattaa ruveta ryömimään eteenpäin jolloin voi joutua käyttämään etujarrua mikä taas hankalaittaa liikkeelle lähtemistä.
5s kyltin noustessa laitetaan kytkin pohjaan, vaihde päälle ja siirretään katse lähtöpuomiin. Katse pysyy puomissa kunnes puomi putoaa. Kaasu on sellaisessa kohdassa jolla päästään hyvin liikkeelle. Paino eturenkaalle, kyynärpäät leveälle ja odotetaan puomin putoamista.
Vaihde riippuu kuskista, pyörästä ja radasta. Joissain tapauksissa ykkösellä on parasta lähteä liikkeelle ja heti puomin ohituksen jälkeen vaitaa kakkoselle. Joissakin tapauksissa kannattaa lähteä suoraan kakkosella liikkeelle. Ykköseltä kakkoselle vaihtamisessa on aina pieni riski, koska välissä on vapaa ja on hyvin mahdollista että pyörä meneekin vapaalle.
Lähtöön kannattaa valmistautua siten, että kytkintä nsotetaan sen verran että se melkein ottaa kiinni. Tällöin aikaa ei kulu kytkimen liikkumiseen. Koska kytkin ottaa hivenen kiinni kannattaa etujarrulla pitää pyörä paikalla ettei pyörä ryömi porttiin kiinni.
Kun puomi putoaa vapautetaan kytkin ja jarru ja suunnataan ensimmäiseen kurviin.
Kytkintä ei kannata yrittää luistattaa, siinä menee vain turhaa aikaa. Yksi tai kaksi kormea kannattaa kyllä pitää kytkimellä kokoajan, koska jos pyörä lähtee keulimaan liikaa voi kytkimellä pikkusen hillitä keulimista.
Lähtöharjoituksia ei kannata tehdä hirveän montaa ihan peräkanaa, koska jokainen lähtö kuluttaa ja kuormittaa kytkintä. Kannattaakin keskittyä siihen että lähtöharjoitus on toteutettu hyvin ja että se suoritetaan keskittyneesti.
Muutama (3-5) lähtöä ja jokaisen välissä pikkusen ajamista voi olla ihan hyvä kerta-annos. Junnut kyllä haluaisivat ja jaksaisivat tehdä lähtöharjoituksia vaikka tunnin kerrallaan.