Ohjatut harjoitukset

Valtaosa suomen moottorikerhoista järjestää jäsenilleen ohjattuja harjoituksia. Monesti harjoitukset on suunnattu enemmän junnuille, mutta monessa seurassa huomioidaan myös varttuneemmat aloittelijat.

Ohjatut harjoitukset on erittäin hyvä tapa opetella ajotekniikkaa ja yhdessä ajamista. Ohjatuissa harjoituksissa pääsee myös hyvin tutustumaan ajokavereihin.

Monesti oma vanhempi pystyy opettamaan lapselleen vain tietyn verran asioita jonka jälkeen lapsi ei enään kuuntele niinpaljon kuin olisi toivottavaa. Ohjatuissa harjoituksissa opettajana on joku toinen kuin oma vanhempi joten häntä kuunnellaan paljon paremmin. 

Monesti ohjatuissa harjoituksissa harjoitusta vetävän valmentajan osaaminen on huomattavsti parempi ja laajempi kuin vanhemman, joten myös vanhemmat saavat paljon hyvää oppia.

Koska on oikea aika osallistua ohjattuihin harjoituksiin

Koska oma lapsi on valmis ohjattuihin harjoituksiin riippuu osaamisesta. Ennen harjoituksiin menemistä lapsen olisi hyvä osata perus ajotekniikat, kuten liikkeellelähtö, jarruttaminen, kaasuttaminen ja muutenkin pyörä ei saa enään olla vieras ja pelottava laite. Yksi hyvä mittari on junnuradalla ajaminen, sitten kun rataa pystyy keirtämään kokoajan kaatumatta, niin on hyvä aika lähteä mukaan ohjattuihin harjoituksiin.

Olisihan se lapsellekkin hiukan kiusallista jos hän on ohjatussa harjoituksessa kokoajan nurin eikä pääse ollenkaan nauttimaan kimppa-ajamisesta.

Ohjattujen harjoitusten ohjelma

Ohjattujen harjoitusten ohjelma vaihtelee eri seurojen välillä, joten esittelen miten ohjelman etenee Vantaalla (muistaakseni Espoossa ja Hyvinkäällä on hyvin saman kaltainen ohjelma).

  • Homma lähtee liikenteeseen ilmoittautumisella, eli jokainen kuski käy laittamassa nimensä osallistujalistaan
  • Kaikki kuskit kerääntyvät sovittuun aloituspaikkaan releet päällä ja pyörät valmiina
  • Harjoituksen vetäjä toivottaa kaikki tervetulleiksi ja kertoo päivänharjoituksesta
  • Kuskit ottavat alkulämmön pienellä hölkkällä. Samassa yhteydessä saatetaan pikkusen venytellä paikkoja, sen mitä on mahdollista ajoreleet päällä
  • Vapaata ajoa radalla (päivästä riippuen 10-20min)
  • tekniikkaharjoitukset alkaa
  • tankkaustauko (pyörään menovettä ja kuskille nestettä)
  • tekniikkaharjoitukset jatkuvat
  • päivän reenien lopetus (valmentaja saattaa vielä antaa palautetta tehdyistä harjoituksista)

Joissain seuroissa kuskit jaetaan ryhmiin puhtaasti pyöräkoon mukaisesti ja toisissa käytetään pyöräkokoa ja osaamistasoa ryhmittelemiseen. 

Monella seuralla on kotisivuilla hyvin tietoa junnureenien ohjelmasta, kannattaa käydä katsomassa. Jos seuralla ei ole tietoa, niin kannattaa lähettää sähköpostia seuralle ja kysyä.