Mutka-ajo

Mutka-ajo on jälleen erittäin tärkeä osa-alue motocrossia. Monesti lasten mielestä tämä ei ole hirveän kiinnostava osa-alue, mutta todellisuudessa monesti nopeat kuski erottuvat juuri mutka-ajossa. Kuka tahansa osaa olla nopea suoralla, mutta oikeasti nopeat osaavat olla nopeita myös mutkissa.

Mutkan voi jakaa kolmeen tärkeään osaa, mutkan lähestymiseen, mutkaan ja mutkasta ulostuloon. Seuraavaksi hiukan tekstiä kustakin osa-alueesta.

Mutkan lähestyminen

Mutkaa lähestyessä olisi tärkeätä huomioida pari asiaa:

  1. Hyvissäajoin ennen mutkaa valitaan kohta josta mutkaan mennään
  2. Jarrutus pitäisi jättää mahdollisimman myöhäiseksi ja jarrutuksessa pitäisi käyttää sekä etu, että takajarrua
  3. Mutkaan tullaan sillä vaihteella millä mutkasta lähdetään ulos. Keskellä mutkaa ei saa vaihtaa vaihdetta

Vanha koulukunta neuvoo siirtymään jarrutuksessa mahdollisimman taakse. Viimevuosina pyörien geometria on muuttunut jonkun verran ja nykyään suositaan enemmän keskellä pyörää olemista myös mutkaan tultaessa.

Mutkan ajaminen

Mutkan keskiosan ajaminen riippuu paljon mutkan muodosta. Joissakin mutkissa koko mutkan voi ajaa seisten, joissain mutkissa koko mutka mennään istuen ja joissain mutkissa käyvään lyhyesti keskellä mutkaa istahtamassa. 

Kaikissa mutkissa yhteistä on se, että kaasun käytön tulee olla tasaista, kaasun pumppaaminen ei ole suotavaa. Mutkassa mennään tasaisella kaasulla jota lisätään rauhallisesti mutkan puolivälin jälkeen jotta mutkasta päästään reipasta vauhtia ulos.

Mikäli mutkassa istutaan on yleistä ojentaa sisäkurvin puoleinen jalka. Jalan ojennuksessa tulee huomioda, että jalka ei saa roikkua sivulla vaan sen tulee olla ojennettuna eteenpäin siten että kantapää on eturenkaan keskiön tienoilla. Toinen tärkeä asia jalan ojennuksessa on se, että jalkaa pidetään ojennuksesta huolimatta pyörän kuljessä jämäkästi kiinni. Tällöin pyörä pysyy kokoajan otteessa eikä heilu ja vatkaa niin paljoa.

Mutkassa on myös tärkeätä katsoa sinne mihin halutaan mennä. Pyörä menee sinne mihin katse osoittaa.

Mutkasta ulostulo

Mutkasta ulostulo alkaa käytännössä mutkan puolivälistä. Heti kun jarrutus loppuu aloitetaan rauhallinen kiihdytys. Pyritään kiihdyttämään mutkasta ulos siten, että takarengas ei ihan rupea sutimaan jolloin pyörän pito ei irtoa ja kiihtyvyys on maksimaalisen hyvä.

Neuvoja aloittelijoille

Aloittelijoille mutka-ajo on jälleen hyvin vaikea osa-alue. Yleinen junnujen ajotyyli on sellainen jossa mutkaan tullaan lujaa, mutkaan tullessa jarrutetaan takajarrulla vauhti melkein kokonaan pois, käännetään jyrkästi ja lähdetään mutkasta takarengas sutien. Tämä on melkeimpä hitain mahdollinen tapa ajaa mutka.

Alusta lähtien kannattaa yrittää opetella mutka-ajoa oikeaoppisesti. Alkuun voidaan vaikka unohtaa mutkaan tulo ja keskittyä mutkan ajamiseen. Yritetään ajaa mutka mahdollisimman pyöreästi ja tasaisesti. Mutkan ajamisessa kannattaa taitojen lisääntyessä opetella myös erilaisia ajolinjoja. Kuinka mennään koko mutka sisäkurvissa tai ulkokurvissa, tullaan mutkaan ulkokurvissa ja lähdetään ulos sisäkurvista ja sisäkurvista mutkaan tuloa ja ulkokurvista ulos lähtöä. 

Sitten kun mutka itsessään alkaa sujumaan voidaan siirtyä harjoittelemaan mutkaan tulemista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ruvetaan jättämään mutkaan tullessa jarrutus pikkuhiljaa myöhäisemmäksi ja myöhäisemmäksi. Samalla voidaan myös lisätä suoranopeutta.