Kahdeksikon kiertäminen 

Kahdeksikon kiertäminen on yksi motocrossin ehkäpä tärkeimmistä ja opettavaisimmista harjoituksista Kahdeksikkoa kiertää vasta-alkajista SM -tason kuskeihin jokainen aina välillä.

Kahdeksikkon kiertäminen opettaa lapselle todella paljon erilaisia motocrossissa tärkeitä oppeja.

Kahdeksikon kiertämisessä oppii:

  • Oikealle kääntyvän mutkan ajamisen
  • Vasemmalle kääntyvän mutkan ajamisen
  • Mutkaan jarruttamisen
  • Mutkasta lähtemisen

Ensimmäiset kerrat kahdeksikkoa

Kahdeksikon kiertäminen kannattaa aloittaa varovaisesti ja rauhallisella vauhdilla. Lapselle kannattaa painottaa että kyseessä ei ole nopeuskilpailu vaan taitoharjoitus. Aluksi mutkat kannattaa tehdä laajoina ympyröinä, sitten kun taitoa tulee lisää niin mutkatkin tiukkenevat. Aluksi kiertämisen voi suorittaa vain yhtä vaihdetta käyttäen. Tärkeintä aluksi on ihan vain oppia menemään mutkat.

Mutka-ajossa on kolme tärkeää asiaa:

  1. Mutka pitäisi oppia menemään tasaisella kaasulla. Kaasua ei saa pumpata
  2. Mutka tulisi ajaa yhtenä mutkana, eli yhdellä tasaisella käännöksellä
  3. Jalka eteen

Mutka-ajosta enemmän mutka-ajoa käsittelevässä ohjeessa.

Kun taidot karttuvat harjoitusta voi pikkusen vaikeuttaa esimerkiksi tiukentamalla mutkaa, jolloin mukaan saadaan vaihteiden vaihtaminen, mutkaan jarruttaminen ja mutkasta kiihdyttäminen.  Tämän voi tehdä esimerkiksi siten, että suoralla ajetaan kolmosella ja mutkaan jarrutetaan reilusti, mutkan alussa vaihdetaan vaihde kakkoselle jolla mennään mutka ja mutkasta kiihdytetään ja vaihdetaan kolmoselle.

Kuinka tylsästä harjoituksesta tehdään mukava

Jotta kahdeksikon kiertäminen ei menisi tylsäksi kannattaa tehdä erilaisia muunnoksia kahdeksikosta. 

Yksi tapa tehdä kahdeksikkoa on kahden kiertopisteen sijaan laittaa pisteitä vaikka neljä tai kahdeksan, jolloin kahdeksikko on keskiosasta pujottelua ja päädyissä U-käännös.

Toinen tapa on yhdistää kahdeksikkoon lähtöharjoitus. Tehdään kahdeksikon viereen lähtösuora, jolloin homma käynnistyy lähtöharjoituksella. Kiihdytetään lähtösuoraa ja jarrutetaan ekaan kurviin jonka jälkeen kierretään vaikka neljä kahdeksikkoa jonka jälkeen taas uusi lähtö.

Enemmän lähtöharjoittelusta omassa ohjeessa.