26.9.2021

Suomen nuoret onnistuivat motocrossin MM-maajoukkuekilpailun karsintapäivänä Belgiassa

Nuoret suomalaiset motocrosskuljettajat onnistuivat, kun epävirallisen MM-maajoukkuekilpailun aika-ajot ja karsinnat järjestettiin Belgiassa lauantaina. Kyseessä on monelle oppimatka koviin kansainvälisiin koitoksiin.

Belgian Baisieuxissa lauantaina ajetun junioreiden epävirallisen MM-maajoukkuekilpailun, Coupe de l’Avenirin karsintapäivä sujui suomalaisnäkökulmasta hienosti. Suomi on edustettuna kaikissa kategorioissa.

8-12-vuotiaat kilpailevat 65-kuutioisilla pyörillä Coupe 65cc -luokassa. Luokka on seitsemättä kertaa mukana Coupe de l’Avenirissa.

11-14-vuotiaat ajavat 85-kuutioisilla pyörillään Coupe 85cc -luokassa, jossa kilpaillaan nyt 15:ttä kertaa.

Pisimmät historialliset perinteet omaavassa aikuisten kokoluokan pyörien luokassa kilpaillaan jo 49:ttä kertaa. Alle 21-vuotiaat kamppailevat Coupe Open -luokassa.

Suomen maajoukkueen joukkueenjohtaja Simo Merilä oli erittäin tyytyväinen suomalaisten lasten ja nuorten otteisiin arvostetun kilpailun aika-ajoissa ja karsintaerissä. Varsinkin radalla, joka poikkeaa vahvasti materiaaliltaan ja muodoiltaan suomalaisista kilparadoista. Merilä korostaa, että tulosta tärkeämpää on mahdollistaa suomalaiskuljettajien osallistuminen kansainväliseen huippukilpailuun.

Pojat ajoivat mielettömän hyvin ja lauantai toimi loistavana treenipäivänä sunnuntaita ajatellen. Suomalainen motocross tarvitsee tämänlaiseen kilpailuun osallistumista. On todella tärkeää, että juniorit saavat kokemusta ja oppivat huomaamaan, että muiden maiden kuskit ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla heidän kanssaan. Meidän kuuluu olla täällä mukana, me osaamme ja me opimme, Merilä muistutti.

Päävalmentaja Pekka Nissisen silmissä maajoukkue suoriutui haastavalla radalla hyvin ottaen huomioon kuskien kokemuksen kovalla radalla. Joukkueen suorituksiin mahtui myös epäonnea muun muassa kaatuilujen muodossa. Joukkueessa on hyvä meininki ja kuskeilla kova taistelutahto. Siitä saatiin näytteitä, kun muun muassa Aaro Menna kaatui karsintaerän startissa ja nousi viimeiseltä sijalta viidenneksi kellottaen samalla koko porukan parhaita kierrosaikoja.

Yhtenä esimerkkinä uudesta opista Merilä nosti esiin sen, että järjestäjät kastelivat radan todella märäksi. Tuolloin esimerkiksi ranskalaiset kuljettajat osasivat välttää tottuneesti pahimmat kohdat ajamalla radan kuivempia reunoja pitkin.

Ruotsalaiset puolestaan kehuivat suomalaisten joukkueiden toimintaa varikolla ja muutenkin yleisilmettä.

Meillä on porukassamme todella hyvä henki ja teemme kaiken yhdessä, toisiamme auttaen ja tukien. Meillä on ollut paljon yhteistä toimintaa valmistautumisessa, treenaamisessa ja kisaamisessa sekä yleisesti varikolla ihan ruokahuollosta lihaskuntoharjoitteisiin ja hierontaan asti.

Meillä on ammattimainen meininki, vaikka kyseessä on puhtaasti lasten ja nuorten tapahtuma. Toimintojen järjestäminen ei ole maksanut paljon, kuskit ovat mukana pitkälti omakustanteisesti ja olemme saaneet erinomaisesti tukea yhteistyökumppaneiltamme sekä Suomen Moottoriliitolta.

Merilän mukaan suomalaisjoukkueet suuntaavat sunnuntaiseen, varsinaiseen MM-kilpailuun hakemaan hyvää tulosta, mutta edelleen oppimaan kansainvälisen koitoksen toimintaa. Tarkoitus on pitää hauskaa, keskittyä startteihin ja ajaa vahvasti maaliin saakka.

Kaikki kuskit täällä ovat lapsia ja junioreita. Heille ei pidä asettaa liikaa paineita eikä pidä hosua monenlaista, vaan mahdollistaa tämänlaisen kisan ajaminen ja näyttää, minkälaista toimintaa kansainvälisen kisaamisen ympärillä on tai voi olla.

Teemme paljon, mutta rauhassa ja hyvässä hengessä. Tämän pitää olla sellainen kisa, mikä saa muutkin kuskit haluamaan päästä tänne ja mukaan nuorisomaajoukkueeseen.


Henkilökohtaiset tulokset
Coupe de l’Avenir -kilpailun karsinta, Baisieux, Belgia, la 25.9.2021

 • alle 21-vuotiaiden epävirallinen MM-maajoukkuekilpailu

Coupe 65cc -luokka:

 1. Sleny Goyer, 15:20.707
 2. Robbie Daly, +20.716
 3. Léo Diss Fenard, +22.234
  …11. Eeka Laaksonen, FIN, +1:43.877
  …16. Okko Ollila, FIN, +1 kierros
  …27. Viktor Leppälä, FIN, +1kier.

Coupe 85cc -luokka:

 1. Janis-Martins Reisulis, 20:03.445
 2. Tomass Saicans, +14.426
 3. Marius Nordbö, +18.898
  …5. Aaro Menna, FIN, +37.164
  …13. Simo Koskinen, FIN, +1:25.592
  …20. Eemil Pesonen, FIN, +1:41.699

Coupe Open -luokka:

 1. Tom Guyon, 24:35.032
 2. Rainers Zuks, +17.423
 3. Tom Grimshaw, +18.873
  …17. Joni Mäkelä, FIN, +1:37.936
  …21. Sampo Rainio, FIN, +1:48.946
  …28. Kasimir Hindersson, FIN, +1kier.