25.9.2021

Motocrossin Suomen maajoukkueen haave suorasta jatkopaikasta kariutui huonoihin startteihin

Kuva: Niklas Hampinen

Motocrossin Suomen kolmikko ei onnistunut tavoitteessaan saavuttaa suora jatkopaikka MM-maajoukkuekilpailun karsinnassa Italiassa lauantaina. Miro Sihvosella, Emil Weckmanilla ja Jere Haavistolla on vielä mahdollisuus sunnuntain varsinaiseen kilpailuun B-finaalin kautta.

Suomi sijoittui Italian Mantovassa järjestetyssä MM-maajoukkuekilpailun lauantaisessa karsinnassa 25:ksi, kun suoran jatkopaikan sunnuntain A-finaaliin lunasti 19 parasta maata.

Tämä on iso pettymys. Suomi on viimeksi ollut A-finaalissa vuonna 2014, mutta kyllä meidän selkeä ykköstavoite oli päästä karsintaeristä suoraan jatkoon. Kuskit ajoivat ihan tasollaan, mutta homma kilpistyi huonoihin startteihin. Koen jopa, että syy on osittain minun, koska en saanut kaikkia kuskejamme vakuutettua tässä reilun kuukauden aikana siitä, että lähtöjä täytyy todellakin treenata pitkäjänteisesti, harmitteli Suomen maajoukkueen joukkueenjohtaja Kusti Manninen.

Miro Sihvonen sijoittui MXGP-luokan karsintaerässä 18:ksi. Emil Weckman oli MX2-luokassa ja Jere Haavisto Open-luokassa 21. Karsinnassa huomioitiin kaikkien maajoukkueiden osalta kaksi parasta tulosta kolmesta. Suomi kasasi 39 sijoituspistettä, kun viimeisenä suoraan A-finaaliin yltänyt Tsekki poimi 31 pistettä.

Suomen joukkueen pyrkimys oli panostaa karsintaerien lähtöihin, sillä ohittaminen erittäin kovatasoisessa kilpailussa on todella vaikeaa. Startteja hankaloitti se, että Suomella oli huono onni lähtöpaikkojen perjantaisessa arvonnassa. Maamme pääsi valitsemaan paikkaa viimeisenä, eli 31:tenä.

Arvonnan piikkiin tulosta ei voi laittaa. Sillä oli vaikutusta, mutta esimerkiksi Hollanti ja Venäjä ottivat kärkisijojen startteja vierestämme.

Miro oli parhaanamme startissaan noin 15. Jere oli 20:nnen sijan huonommalla puolella. Emil oli viimeisenä ensimmäisessä mutkassa, missä hän jäi kolarikasan taakse ”jumiin”. Myös toisessa kurvissa oli kasa hänen edessään. Lisäksi hän kaatui ensimmäisellä kierroksella loukaten olkapäänsä.

Yksi, eli 20:s paikka A-finaaliin jaetaan sunnuntaina aamupäivällä järjestettävässä B-finaalierässä, missä ajavat suorasta A-finaalipaikasta lauantaina karsiutuneet maat. Karsinnassa huomioidaan kaksi parasta tulosta kolmesta. Mannisen mukaan Suomen on viimeistään siinä laitettava kaikki peliin.

Sihvosella vauhtia ja virheitä

Henkilökohtaisella tasolla Vantaan Moottorikerhoa ja ruotsalaista JWR Honda Racing -tiimiä edustava Miro Sihvonen aloitti suomalaisten karsintaurakan sijoittumalla MXGP-luokassa 18:ksi.

Sain huonoon starttipaikkaan nähden ok lähdön. Olen tyytyväinen, että ajoin todella hyvin ensimmäiset kierrokset ja nousin monesta tyypistä ohi muistaakseni 14:ksi. Ikävä kyllä menin kaatumaan ja menetin noin neljä sijaa. Lähdin sen jälkeen vetämään täysillä ja nousin pari sijaa, mutta sammutin vielä pyöräni ja menetin aikaa. Sössin erän tuollaiseen toilailuun. Ajooni voin olla tyytyväinen, mutta tuli tyhmiä juttuja, Sihvonen kuvaili.

B-finaalissa ainoana tavoitteena on voittaa joukkueena ja henkilökohtaisesti.

Weckman ensi kertaa mukana

Suomen miehityksessä ensikertalaisena MM-maajoukkuekilpailuun osallistuva, Sipoon Moottorikerhon ja italialaisen Honda Assomotor Racing -tiimin Emil Weckman ajoi MX2-luokan karsintaerässä 21:ksi.

Päivä oli aika surkea meille. Sellaista se on. Meillä oli huono lähtöpaikka, mistä oli vaikea päästä liikkeelle kunnolla. Sitten jäin vielä kiinni kahteen ensimmäiseen mutkaan ja vedin nurin ensimmäisen kierroksen lopulla. Minulla oli sen jälkeen hyvää ajoa, muttei vain aika riittänyt nousta. Erä oli lyhyt ja tiesimme, että ensimmäisten kierrosten aikana pitää päästä ohi. Sen jälkeen ero on niin pitkä muihin kuskeihin, Weckman kertasi.

B-finaalissa on parempi lähtöpaikka ja sitä kautta mahdollista ottaa parempi lähtö. Ainoa tavoite on voittaa.

Haaviston katse sunnuntaissa

Tampereen Motocrossin ja suomalaisen Silve Racing -tiimin Jere Haavisto päätti Suomen maajoukkueen karsintaurakan ajamalla Open-luokassa 21:ksi.

Päiväni lähti haastavasti käyntiin, koska käteni puutuivat aika paljon treeneissä. Pääsin silti hyvin rataan sisään. Erässä starttini oli ok, mutta minun olisi pitänyt rohkeammin painaa sisämutkan puolelle, koska ajoin itseni vähän ulos. Alku meni ok letkassa, missä oli kovia kuskeja. Pysyin siinä mukana. Sitten sammutin pyöräni ja yksi kuski tuli ohi ja olinkin kaukana letkasta, missä ajoin alussa. Erän loppu meni ajeluksi. Ei selittelyjä. Pitää parantaa B-finaalissa, Haavisto totesi.

Vantaan Moottorikerhoa SM-sarjassa tällä kaudella edustanut suomalaisvirolainen Harri Kullas on mukana Viron maajoukkueessa, joka selviytyi sunnuntaiseen A-finaaliin sijoituttuaan karsinnassa 12:ksi. Kullas ajoi Open-luokan erässä 11:ksi.


Tulokset
MM-maajoukkuekilpailun karsinta, Motocross of Nations, Mantova, Italia, la 25.9.2021

MM-maajoukkueet, karsinta:

 1. Hollanti, 4 pistettä
 2. Ranska, 5p.
 3. Italia, 5p.
  …25. Suomi, 39p.
  Miro Sihvonen, Emil Weckman, Jere Haavisto

MXGP-luokka:

 1. Antonio Cairoli, ITA, KTM 25:13.337
 2. Ben Watson, GBR, Yamaha, +2.327
 3. Glenn Coldenhoff, NED, Yamaha, +6.736
  …18. Miro Sihvonen, FIN, Honda, +1:16.267

MX2-luokka:

 1. Tom Vialle, FRA, KTM, 25:21.601
 2. Rene Hofer, AUT, KTM, +3.939
 3. Conrad Mewse, GBR, KTM, +5.213
  …21. Emil Weckman, FIN, Honda, +1:39.137

Open-luokka:

 1. Jeffrey Herlings, NED, KTM, 25:23.272
 2. Henry Jacobi, GER, Honda, +6.522
 3. Arminas Jasikonis, LTU, Husqvarna, +7.953
  …21. Jere Haavisto, FIN, Kawasaki, +1:33.434