16.8.2021

Motocrossin SM-sarjakärki Vesteriselle jo neljäs voitto perättäin

Kuva: Jukka-Pekka Purtilo, Arai-kuvat.

Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen voitti motocrossin Suomen mestaruussarjan viidennen osakilpailun Alavudella, missä sunnuntai päätettiin kesken rankkasateen seurauksena. Kyseessä oli MX2-luokan SM-sarjaa johtavan ruokolahtelaisen neljäs ykköstila perättäin.

Sunnuntai käynnistyi yöllisten ja aamuisten sateiden jälkeen mukavan kostealla hiekkaradalla, joka oli yllättävänkin kovapintainen. Isojen korkeuserojen rata pehmeni tuttuun tapaan päivän mittaan ja ajoittain vettä saatiin taivaalta. MX1-luokan toisen SM-erän aikana käynnistynyt sade kuitenkin yltyi seuraavassa, alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan erässä sen verran rajuksi, että järjestäjät päättivät keskeyttää kyseisen erän ja lopulta päättää kilpailun kokonaan.

Ajamatta jäi alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin toinen erä sekä MX1- ja MX2-luokkien yhteinen superfinaali.

MX1 ja MX2 olivat ehtineet ajaa kaksi erää kumpikin, ja niiden perusteella Vesterinen voitti MX2:n SM-osakilpailun. Superfinaalin SM-pisteitä ei siis tällä kertaa jaettu.

Rata oli normaalissa kunnossa aamulla, mutta MXC/A:n toisen erän aikana satoi aivan älyttömästi. Kun näin radan kunnon ennen superfinaalia, oli järjestäjiltä hyvä päätös keskeyttää päivä. Rata muuttui nopeasti todella vetiseksi. Mäissä oli isoja vesiuria ja lieju oli valunut pohjalle. Varsinkin jyrkin mäki olisi voinut olla jopa vaarallinen, Vesterinen tuumaili.

Päivän nopein

Isompien pyörien MX1-luokka ajoi jälleen aika-ajon yhdessä pienempien pyörien MX2-luokan kanssa, mutta eränsä luokat kilpailivat omina ryhminään.

Vesterinen oli jo tuttuun tapaan aika-ajon nopein MX2-kuljettaja ja samalla koko ryhmän viides. Orimattilalaisen Team Motopalvelun edustajan kanssa SM-kullasta taisteleva, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen jäi tällä kertaa toiseksi nopeimpana vain 0.7 sekuntia Vesterisen parhaasta.

Nieminen myös voitti ensimmäisen MX2-erän, missä Vesterinen oli toinen. Vesterisen epäonneksi hän kaatui peräti kahdesti puolituntisen aikana, ja kummallakin kerralla hän menetti ykköspaikkansa.

Otin startin ja johdin kisaa, mutta vedin nurin parin kierroksen jälkeen. Pyöräni keula ”haukkasi” pehmeässä hiekassa. Putosin neljänneksi, mutta nousin kuitenkin vielä takaisin johtoon. Siitä pari kierrosta ja kaaduin taas. Ajauduin melkein yli ulkomutkan vallista, ja menin sinne päälle nurin, Vesterinen kuvaili ensimmäistä eräänsä.

Toisessa erässä Vesterinen ei sortunut virheisiin, vaan kellotti avauserän tapaan kaikista nopeimman kierrosajan ja otti voiton lähes puolen minuutin marginaalilla Niemiseen.

Vein taas startin ja näin, että alkoi tulla väliä muihin. Sen jälkeen ajelin kontrolloidusti. Ennen erää oli satanut vettä ja varsinkin radan kovemmat kohdat olivat liukkaita, joten piti ajaa tarkasti.

Vesterinen ja Nieminen kuittasivat samat eräsijat ja keräsivät yhtä monta SM-pistettä, mutta ruokolahtelaisen parempi kakkoserä takasi hänelle jo neljännen osakilpailuvoiton perättäin.

Olen tyytyväinen siihen, että pääsin tällä kertaa Alavudelta pois siten, etten hävinnyt pisteitä mestaruustaistelua ajatellen. En kasvattanutkaan eroa, mutta aiempina vuosina on mennyt heikommin. Kyseessä ei ole ajollisesti lempiratani, joten siihenkin nähden meni hyvin.

SM-kausi päättyy Vantaalla sunnuntaina 5. syyskuuta. Hallitsevalla SM-hopeamitalistilla Vesterisellä on sarjan kärjessä 20 pisteen etumatka Niemiseen nähden. Sarjassa kolmantena oleva ja Alavudella kolmanneksi sijoittunut Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi on jäänyt Vesterisestä 42 pistettä. Osakilpailusta voi kerätä superfinaali huomioiden maksimissaan 75 pistettä.

Vesterisen tavoin Imatran Moottorikerhoa ja Team Motopalvelua edustava Viljo Hälvä ajoi MXJ-luokan ainoassa erässä yhdeksänneksi. Hän on Suomen Cupissa neljäntenä. Turun Moottorikerhon Miro Varjonen voitti ja johtaa sarjaa.

MX1-luokan SM-osakilpailun voitti virolainen Indrek Mägi, jolla on vakuuttava pistejohto sarjassa.