4.8.2021

Motocrossin SM-sarjan kärki Vesterinen avaa EM-kautensa Latviassa

Kuva: Jukka-Pekka Purtilo, Arai-kuvat.

Motocrossin Suomen mestaruussarjaa johtava Matias Vesterinen aloittaa vihdoin Euroopan mestaruussarjakautensa tulevana viikonloppuna. Imatran Moottorikerhon kuljettajan piti olla mukana jo EM-avauksessa kesäkuussa, mutta vasta nyt ruokolahtelainen tuntee vauhtinsa riittävän kovaksi.

Vesterinen voitti viime sunnuntaina MX2-luokan neljännen SM-osakilpailun Orimattilassa. Vesterinen oli luokan erissä toinen ja ykkönen sekä MX2- ja MX1-luokkien yhteisessä superfinaalissa toiseksi paras pikkuluokan kuljettaja. Tämänvuotisessa SM-sarjassa osakilpailun tulokset lasketaan kahden erän perusteella, mutta sen lisäksi SM-pisteitä kertyy luokkakohtaisesti superfinaalissa. Vesterinen keräsi Orimattilassa kaikista eniten pisteitä MX2-kuljettajista, mikä vankisti hänen asemaansa SM-sarjan kärjessä.

Ensi lauantaina Vesterinen kilpailee kivikossa EMX250-luokan EM-sarjassa Latvian Kegumsissa. Siellä järjestetään kauden neljäs EM-osakilpailu, mikä on Vesteriselle tämän kauden ensimmäinen. Hän kilpaili viime vuonna sekä EM- että MM-sarjassa. Kuluva kausi käynnistyi Iso-Britanniassa 26. heinäkuuta ja kolmas osakilpailu järjestettiin viime viikonloppuna Belgiassa.

Minulla oli ongelmia vauhtini kanssa keväällä ja alkukaudesta, minkä takia en lähtenyt EM-sarjaan. Kesä-heinäkuun aikana tapahtui selkeää parannusta, mikä on palauttanut myös itseluottamukseni. Olen nyt myös voittanut kolme SM-osakilpailua perättäin. Ajoni ei ole kaikissa kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta on ollut erittäin hyvää tekemistä ja vahvoja aika-ajoja. Lisäksi perussuorittamiseni on ollut vauhdikasta, Vesterinen kuvailee.

Odotan innolla Kegumsin kisaa, koska EM-sarja on kuitenkin ollut koko kauden selkeä tavoitteeni. Luokka on kova, se on varmaa, mutta lähden ajamaan mahdollisimman hyvin. Viime vuonna kaatuilin lähes jokaisessa EM- ja MM-erässä, mikä vaikutti tuloksiini ja henkiseen puoleeni paljon. En minä niillä asioilla päätäni vaivaa, mutta tietenkin tuolla tasolla virheet on minimoitava.

Eniten SM-pisteitä kaatosateessa

Viime sunnuntainen SM-osakilpailu Orimattilassa ajettiin rankkasateiden säestämänä. Vesterinen oli selvästi luokkansa nopein kuljettaja aika-ajossa, mutta hänen alaselkänsä meni jumiin. Sama vaiva häiritsi kevättalvella Italiassa. Nyt jumi säteili myös jalkoihin, mutta hieronnat poistivat säteilyn, vaikka alaselän jumi pysyikin. Se vaikeutti Vesterisen ajamista erissä.

Olin ensimmäisessä lähdössä toinen, mutta radalla oli kelin takia todella vaikea ohittaa. Oli oikeastaan vain yksi hyvä ajolinja ja muuten upottavan pehmeää. Ajoin pitkään Kasper Kangasniemen perässä, kunnes pääsin ohi. Kaaduin kuitenkin heti seuraavalla kierroksella ja putosin noin 12 sekunnin päähän hänestä. Ajoin hänet vielä kiinni, mutten onnistunut ohituksessa, Vesterinen kertasi.

Se taisi olla Kasperin ensimmäinen erävoitto SM-tasolla, joten isot onnittelut hänelle.

Toisessa erässä Vesterinen otti kärkipaikan heti startissa ja ajoi lopulta varmoin ottein voittoon yli 12 sekunnin erolla Tampereen Motocrossin Kangasniemeen. Vaikka Vesterinen ja Kangasniemi tasasivat eräsijoitukset ja SM-pisteet, otti Team Motopalvelun kuljettaja osakilpailun ykköstilan paremman toisen eränsä ansiosta.

MX2- ja MX1-luokkien yhteisessä superfinaalissa Vesterinen nappasi erittäin hyvän startin isojen pyörien joukossa ollen avausmutkan jälkeen kolmantena. Kanssakilpailijan pyörästä lensi kuitenkin kuraa Vesterisen ajolaseihin eikä hän pystynyt puhdistamaan niitä heti roll-off’s-järjestelmää käyttämällä, joten hän putosi muutaman sijoituksen. Erän lopulla myös kilpailun isäntäseura Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen ohitti Vesterisen, joka vielä kaatui myöhemmin pienessä hyppyrissä. Nieminen oli paras MX2-luokan kuljettaja sijoittuen seitsemänneksi. Vesterinen oli MX2-luokassa toinen ja erässä yhdeksäs.

Oma ajoni oli päivän huonointa superfinaalissa, mutta ”Mane” veti hyvin. Onneksi kuitenkin piste-eroni SM-sarjan kärjessä kasvoi häneen nähden.

Vesterinen johtaa SM-sarjaa, kun jäljellä on kaksi osakilpailua. Orimattilan MX2-osakilpailussa kolmanneksi sijoittunut Nieminen on pisteissä toisena ja Kangasniemi kolmantena.

Vesterisen tavoin Imatran Moottorikerhoa ja Team Motopalvelua edustava Viljo Hälvä jatkoi vahvoja esityksiään alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupissa Orimattilassa. Hän oli neljännessä osakilpailussa neljäs. Sarjassa hän on viidentenä.

Kuusiosainen SM-sarja jatkuu viidennen osakilpailun merkeissä Alavudella 15. elokuuta.