18.6.2021

Motocrossin MX-liiga tuo lapsikuljettajat ja harrastajat Iisalmeen viikonlopuksi

Motocrossin kansallinen MX-liiga suuntaa viikonlopuksi Iisalmeen, missä ajetaan kauden kolmas osakilpailu. Lasten ja nuorten sekä harrastajien koitokseen on ilmoittautunut jälleen useampi sata kuljettajaa. Sunnuntaina radalla nähdään myös kovia SM-sarjan kuljettajia.

Suomen Moottoriliiton alaisen, kansallisen SML Loukko.com Motocross-Liigan kolmas osakilpailu Iisalmen Parkatin Moottoriurheilukeskuksessa noudattelee sarjasta tuttua kaavaa nyt viikonloppuna. Lauantai on varattu lasten ja nuorten kilpailijoiden luokille MX50, MX65 ja MXC/B (lisäksi MXC/A). Sunnuntaina savipohjaisella radalla nähdään puolestaan niin sanotut isot pyörät, eli aikuisten luokka MX TOP250 Open, joka on jaettu viiteen eri tasoryhmään A-E.

Kaiken kaikkiaan viikonloppuun osallistuu lähes 290 kilpailijaa.

Lasten suosittu lauantai

5-8-vuotiaiden kuljettajien, 50-kuutioisilla pyörillä ajettavan, Maanrakennus Wiikin nimikkoluokan MX50 osallistujalistalla on 24 kilpailijaa. Kun muut luokat ajavat kauden kolmannen osakilpailunsa, on MX50:llä edessään toinen koitos. Luokan kausi starttasi kolme viikkoa sitten Kuopiossa.

Sipoon Moottorikerhon (SiMK) Daniel Wiik ja Vantaan Moottorikerhon Sami Oinonen tasasivat MX50-luokan erävoitot ja -kakkossijat Kuopiossa. Pisteissä kolmantena on SiMK:n Felix Lind.

81 junioria suuntaa puolestaan 65-kuutioisten pyörien ja 7-12-vuotiaiden kuljettajien Arazzo.fi-nimikkoluokkaan MX65. Helsingin Moottorikerholla on sarjassa kaksoisjohto Onni Kämärin ja Okko Ollilan voimin. Kolmantena on kauden avausta Honkajoella isännöineen Porin Moottorikerhon Samu Bärholm, joka voitti tuolloin kummatkin erät.

Isäntäseura Ylä-Savon Moottorikerhoa MX65-luokassa edustavat Nooa Haipus, Hasse Kärkkäinen ja Artturi Visuri.

K.A.Nyberg Oy:n nimikkoluokka MXC/B:n kilpailuun on Iisalmessa osallistumassa 86 ajajaa. Luokassa kilpailevat 10-15-vuotiaat kuljettajat 85-kuutioisilla kaksitahtisilla ja 150-kuutioisilla nelitahtisilla pyörillä.

Kärkipään sijoitukset ovat menneet varsin ristiin MXC/B:n kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa. Jokaisessa neljässä erässä on nähty eri voittaja. Sarjaa johtaa Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaari ennen Salpausselän Moottorikerhon Eemil Ruuthia ja Turun Moottorikerhon Eino Pihlavaa.

Ylä-Savon Moottorikerhon riveistä starttipuomin taakse asettuvat Joosua Chevassus, Miko Honkanen ja Veeti Kumpulainen.

MXC/B-luokkalaiset saavat kirittäjikseen samoihin lähtöihin ikäluokan korkeimmalta tasolta, eli MXC/A-luokasta tällä kertaa vain kaksi kuljettajaa. MXC/A ei aja MX-liigan pisteistä, vaan kamppailee eri viikonloppuina Suomen mestaruudesta. Iisalmessa nähdään vauhtia luokan kärkipäästä, sillä SM-sarjassa kolmantena oleva, Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen on ilmoittautunut mukaan. SM-sarjan kymppipaikalta löytyvä, Lohjan Seudun Moottorikerhon Eemil Pesonen säestää.

Isäntien Nissinen eturivin taistoon

Isojen pyörien sunnuntaissa nähdään aiempien osakilpailujen tapaan kovia nimiä aikuisten Suomen mestaruussarjoista. Loukko.comin nimikkoluokka MX TOP250 Openin A-ryhmään on ilmoittautunut muun muassa MX2-luokan SM-sarjaa johtava, Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen. MX1-luokan SM-sarjan kymppipaikan, Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Alex Tapio ja 11:tenä oleva, Lohjan Seudun Moottorikerhon Teemu Makkonen mielivät todennäköisesti viedä SM-sarjassa 13:tta sijaa pitävän, Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissisen päänahan. Tapio on kaikkien MX TOP250 Open -luokkien yhteisessä sarjataulukossa neljäntenä, Makkonen viidentenä ja Nissinen seitsemäntenä. Sarjan terävin kärki ei aja Iisalmessa.Kovat kekkerit on luvassa ja pidän muutamaa kuskia itseäni kovempana. Vesterisellä on ollut sen verran korkean tason tekemistä, että siihen kyytiin tulee kiire. Tapiolla on myös hyviä näyttöjä. Pari nimeä nyt mainitakseni, Nissinen puntaroi.

Itsehän olen parantanut ajoani kuin sika juoksua kauden aikana. Toki edellisessä SM-osakisassa Siilinjärvellä kaaduin ensimmäisessä erässä pari kertaa, joista toisella jopa keulin ympäri, mikä on varsin erikoista. Superfinaalissa tuli sitten puolestaan kauden paras ajo.

Ylä-Savon Moottorikerhon Eemil Karikumpu, Eemeli Lappalainen, Jouni Leskinen, Harri Soininen ja Tommi Vesterinen nähdään MX TOP250 Open -luokan C-ryhmässä.

Kaikkiin MX TOP250 Open -luokan ryhmiin (A-E) on ilmoittautunut yhteensä reilut 90 kilpailijaa.

Koronarajoitusten takia kilpailu ei ole yleisötilaisuus.