28.5.2014

Jere Haavisto huikean taistelun jälkeen toiseksi motocrossin EM-osakilpailussa Englannissa

podium_mxgp_GBMotocrossin EMX150 Euroopan mestaruussarjan toinen osakilpailu ajettiin viikonloppuna Englannin MM-osakilpailun yhteydessä Matterley Basinin hienolla radalla. Runsaat sateet piiskasivat loppuviikosta saarivaltiota ja lauantaiaamun aika-ajoissa rata olikin erittäin pehmeässä ja uraisessa kunnossa. Team Manninen Bros. Hondan juniorit selvittivät kuitenkin radan kunnialla ja Jere Haavisto olikin koko joukon toiseksi nopein, Tatu Junnola kuudes ja Matias Murto seitsemäs.

Lauantaina ajetussa ensimmäisessä erässä kotiradallaan ajanut Albie Wilkie oli ylivoimainen ennen Australian MX150 luokan mestari Hugh McKaytä ja Jere Haavistoa. Matias Murto nousi toisella kierroksella neljännelle sijalle ja piti sijoituksensa maalin saakka. Tatu Junnolan arasteli hiukan startissa ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta sijalla 13. Erän edetessä Junnola oli jo kärkikymmenikössä, mutta kolari kanssakilpailijan pudotti hänet sijalle 12.

- Minulla on ollut ongelmia saada kaikkea irti itsestäni ensimmäisenä kisapäivänä ja ajo on ollut sekä aika-ajoissa, että ensimmäisissä erissä varsin keskinkertaista. Lauantai-iltana katsoimme tiimin kanssa GoPro kypäräkameroilta päivän kisat ja niistä löytyi paljon korjattavaa mm. ajolinjojen ja kisataktiikan osalta, kertasi Haavisto.

Sunnuntaiksi rata oli huollettu kokonaan ja sateen tauottua rata olikin erinomaisessa kunnossa. Aamun lämmittely lupasi hyvää toista kisaerää ajatellen Haaviston pitäessä kärkipaikkaa aivan viimeiselle kierrokselle saakka, jolloin Albie Wilkie puristi pohja-ajan vajaan puolen sekunnin erolla ennen Haavistoa. Matias Murron lämmittely sen sijaan päättyi massiiviseen kaatumiseen, jonka seurauksena hänen polvensa sai kipeää. Onneksi lääkärirekassa otettujen röntgeneiden perusteella luut ja nivelsiteet olivat ehjät ja vauriot rajoittuivat pehmytkudoksiin.

Toinen kisaerä lähtikin liikkeelle suomalaiskomennossa Murron johtaessa ja Haaviston hiillostaessa toisena. Haavisto nousi nopeasti kärkeen ja sai seurakseen kotiyleisön suosikin Wilkien. Murron kipeä polvi hidasti menoa ja toisella kierroksella tapahtunut kaatuminen tiputti nuorukaisen joukon viimeiseksi. Kärjessä Haavisto ja Wilkie vaihtoivat johtopaikkaa useampaan otteeseen. Viimeiselle kierrokselle mentiin Haaviston johdolla, mutta erässä kolme kertaa kaatunut Wilkie oli aivan Haaviston tuntumassa. Radan kolmanneksi viimeisessä mutkassa Haavisto jätti sisälinjan auki ja Wilkie vei voiton kotiyleisön suureksi riemuksi. Kolmas oli Australian McKay, Junnola oli yhdeksäs ja puhjenneen takarenkaan kanssa taistellut Murto ajoi itsensä sijalle 18.

- Viikonloppu meni ihan kohtuullisesti, mutta eihän kakkossijaan voi olla tyytyväinen. Radalla oli muutamia todella isoja hyppyreitä, jotka jätin hyppäämättä liian ison loukkaatumisriskin vuoksi, tärkeintä oli kuitenkin selvitä tästä kisasta pistejohdossa. Uskon, että Saksassa ollaan taas kärjessä. Tällä kertaa selvisin haastattelustakin englanniksi ja ilman kiroilua, naureskeli Haavisto.

EM-sarjassa Haavisto johtaa kolmelle pisteellä ennen Wilkietä, Murto on kolmantena 18 pistettä perässä ja Junnola kuudentena 38 pisteen päässä kärjestä. Seuraava osakilpailu ajetaan Saksan MM-motocrossin yhteydessä 22. kesäkuuta.