31.10.2013

Havaintoja Tamperen SuperCrossin junnupäivältä

Tällä kertaa ajattelin matkia Xracing.fi:stä Hovin Janin huomioita palstaa ja kirjoitella omia huomioita liittyen Tampereen Supercrossiin. Näissä huomioissa otan kantaa vain ja ainoastaan junnupäivään liittyviin asioihin.

Kilpailupäivä

Kilpailu itsessään oli todella hienosti järjestetty. Aikataulu oli tiukka, mutta itse tykkäsin. Päivän aikana oli yksi hiukan pidempi tauko, muuten mentiin kokoajan tiukalla sykkeellä. Oli erittäin hienoa järjestävältä kerholta muuttaa formaatti sen jälkeen kun selvisi ettei paikalle olekkaan tulossa niin paljoa junnukuskeja kuin oli odotuksissa. 10min treeni, 10min aika-ajo ja kolme erää, sai kaikki kuskit todella hyvin ajoaikaa.

Rata

Rataa voisikuvailla yhdellä sanalla, UPEA!

Rataa oli helpotettu SM-luokan jäljiltä siten, että yksi tripla oli muutettu tuplaksi, maali tuplan alastuloa oli madallettu ja pyöristetty ja pattisuoraa oli pikkusen pyöristetty. Ei mitään järisyttävän suurta muutosta, mutta kuskit tykkäsivät.

Kuulutus

Totti Raittilan ja Aleksi Halenin yhteistyö toimi todella hienosti. Totti hoiti oman osuutensa hienosti, kuten aina. Aleksin osuus oli erittäin suuri ja positiivinen yllätys, toivottavasti herra nähdään seuraavissakin supereissa.

Kilpailun ennakkotiedotus

Niin upeasti kuin kilpailu itsessään olikin järjestetty niin ainakin allekirjoittanutta ja aika montaa jonka kanssa aiheesta juttelin ihmetytti kilpailun etukäteistiedotus junnupäivän osalta.  Melkeinpä jopa järjestelmällisesti virallisista tiedotteista jätettiin junnupäivän ohjelma pois tai tieto oli vajavaista. Hyvä esimerkki oli tiedote "Tampereen supercrossin rata ja kuljettajat julkaistu", jossa hienosti kyllä kerrottiin että sunnuntaina ajaa MXJ ja MXC/A, mutta tiedotteen liitteenä olleessa viikonlopun ohjelmassa ei ollut sunnuntain ohjelmaa. Sama linja oli myös tapahtuman kotisivuilla, junnupäivään liittyvät tiedot tulivat sivuille vasta aivan viimemetreillä. Tiedotuksen puutteesta tuli pikkuisen sellainen fiilis, että eikö sunnuntaille haluttu katsojia?

Vaikka tapahtuman pääasia olikin SM Supercross, niin mielestäni olisi tiedotteissa voinut pikkusen painottaa myös muita tapahtumia. Kuinka moni esimerkiksi tiesi etukäteen että tapahtumassa on perjantaina ja lauantaina MX50 -luokan näytösajot? Pikkuluokilla on erittäin suuri merkitys kun yritetään saada lajin pariin uusia junioreja.

MXC/A-kuljettajien osanottomäärä

Monet ihmettelivät miksi MXC/A -luokassa oli niin vähän kuljettajia. Usean vanhemman kanssa aiheesta ennen kilpailua juttelin ja aika monella oli sama viesti, pelotti osallistua kilpailuun. Tiedossa oli että rata tulisi olemaan vaikea ja kun missään ei oikeasti pääse harjoittelemaan oikeata superirataa niin ei uskallettu laskea kuskeja kilpailuun.

Itse uskon, että mikäli kilpailun organisaatio olisi tiedottanut hyvissäajoin ennen kilpailua sen kuinka rataa tullaan käytännössä helpottamaan junnupäivää varten olisi MXC/A -luokassa nähty enemmän kuskeja. Itseasiassa harjoituspäivän alussa kilpailun johtaja ja ratamestari pitivät puheenvuoron ja tässä yhteydessä heti alkuun kerrottiin kuinka rataa tultaisiin helpottamaan sunnuntaita varten. Tämän tiedon kun olisi saanut julkaistua muutama viikko ennen kilpailua niin olisi varmasti ollut enemmän kuskeja paikalla.

Useana vuonna olen superien jälkeen kuullut kommentoitavat kuinka hienoa olisi kun oma lapsi pääsisi ajamaan kanssa. Nyt oli kaikilla MXC/A ja MXJ-kuskeilla mahdollisuus osallistua ja hyvin harva käytti sen mahdollisuuden. Toivottavasti tästä ei seuraa se että kisoja ei tulevaisuudessa järjestetä kun ei se kerran kuskeja kiinnosta.

Yhteenveto kilpailusta

Pakko sanoa, että ei tule heti mieleen yhtään Suomessa järjestettyä kilpailua jossa fiilis, aikataulu, rata, liputus ja juontaminen olisivat olleet niin hienosti hoidettuja kuin Tampereella. Todella upea kilpailu kaikenkaikkiaan!

Monen paikalla olleen mielestä sunnuntain ohjelma oli jopa mielenkiintoisempaa seurattavaa kuin perjantain ja lauantain kilpailu.

Toivottavasti kilpailu saa jatkoa myös ensivuonna ja toivottavasti kilpailun järjestäjä antaa junnukuskeille mahdollisuuden osallistua myös ensi vuonna.

-pete