21.7.2012

Motocrossleiri Rovaniemellä 2012 leirikertomus

Rovaniemellä järjestettiin 11-12.7.2012 Suomen moottoriliiton kaksi päivänen motocrossleiri. Leirille osallistui noin 40 ajajaa, osallistujia oli leirillä ympäri Suomea Mx65cc-MxV luokista. Rovaniemen moottorikerho tarjosi edellisvuoden tapaan hyvät puitteet leirille, rata oli kunnostettu ja hyvin kasteltu, raviradan ravintolassa oli tarjolla maukas lounas ja illalla oli saunomismahdollisuus. Leiripäivien jälkeen rata oli iltaisin kaikille vapaassa ajokäytössä.

Leirillä valmentajina toimivat Tomi Konttinen, Janne Valtavaara, Miska Aaltonen ja Juuso Matikainen. Ajajat jaettiin ajovauhdin mukaisesti neljään valmennusryhmään ja siksi harjoituksissa ajaminen oli sujuvaa. Jokaisella rastilla oli eri valmentaja ja leiriläisille annettiin myös henkilökohtaista palautetta.

Leirin ensimmäisenä päivänä keskityttiin perusajotekniikkaan, ajoasentoon, jarrutuksiin, kiihdytyksiin, mutka-ajoon, hyppyihin sekä pattisuora-ajoon. Lähtösuoralle tehty tekniikkarata mahdollisti turvallisen harjoitusalueen perusajotekniikan opetteluun ja uusien asioiden harjoitteluun.

Leirin toisena päivänä ohjelmassa oli lähtöharjoituksia, ajolinja- ja ohitusharjoituksia, vetoharjoituksia pareittain ja pienryhmissä. Leiripäivän lopuksi leiriläiset ajoivat tasavauhtisissa pienryhmissä lähdön ja yhden nopean ratakierroksen vetoharjoituksia. Leirille osallistuminen toimi hyvänä ennakkovalmistautumisena leirin jälkeisenä viikonloppuna Rovaniemellä ajettuihin motocrosskilpailuihin.

Leiriläisten kommentteja:

Miika Lammi/Mx65
”Hyvä leiri, Matikainen oli mahtava. Parasta oli toinen leiripäivä pikkuradalla.”
Matias Latvala/MxCA
”Hyvä leiri, hyvät kouluttajat, hyvä rata, hieno varikko ja hyvät järjestelyt.”

Maarit Mäkinen/MxD

”Hyvä leiri, valmennuksessa pidin kouluttajien eri näkökulmista, pidin Juuson rastilla pareittain ajetusta ohitusharjoituksesta, Tomin pattisuora harjoituksesta, Miskan ajoasentovinkeistä lähtöharjoituksessa ja Jannen yksityiskohtaisesta perusajotekniikkaharjoituksesta.”

Valmentajien kommentteja:

Miska Aaltonen

”Rovaniemen leirillä oli hyvin suunniteltu leirin aikataulu ja valmennusryhmät. Oli hienoa että 65cc-kuskeille toteutettiin toisena leiripäivänä erillisellä pikkuradalla hyvä valmennus. Leiripäivien vesisade ei haitannut, varikkopuitteet ovat hienot ja tilaa on paljon. Pohjoisessa on välitön ja rento ilmapiiri.”

Janne Valtavaara

”Hyvä kun Suomen moottoriliitto järjestää kaikille ajajaluokille suunnattua leirivalmennusta myös pohjoisessa. Leiristä jäi hyvä fiilis, leirijärjestelyt toimivat hyvin. Useat ajajat oppivat leiripäivien aikana uusia asioita ja valmennusvinkit otettiin positiivisella asenteella vastaan. Toivottavasti leiri järjestetään myös ensi vuonna.”

Leiripäivien lounastauoilla valmentajat kertoivat vinkkejä ja omia kokemuksiaan: Millaista on ajoa kehittävä ajoharjoittelu, mitä on psyykkinen valmennus ja miten sitä voi hyödyntää kilpailuissa onnistumisessa, miten onnistutaan kilpailupäivänä. Miska Aaltonen: ”Motocrosskilpailijan tulee pyrkiä olemaan urheilija ja elämään urheilijan elämää niin ajoharjoituksissa, kilpailuissa kuin myös radan ulkopuolella.”

Suomen moottoriliiton nettisivuilta löytyy tietoa mm. harjoitusohjelmista, valmentajakoulutuksesta ja leireistä:

http://www_cb.moottoriliitto.fi/valmennus/

 

 

Teksti ja kuva: Janne Valtavaara