9.5.2012

Pohjanmaan sarjacrossissa käännetään taas täysillä kaasukahvaa

Motocrossin supersuosittua Pohjanmaan sarjacrossia on kurvailtu jo -80 luvulta lähtien. Varma kesän merkki on kun se starttaa taas jolloin kaasukahvaa käännetään täysillä ja sarjapisteistä taistellaan. Suomen Moottoriliiton alaisuudessa kuski kuskia vastaan mittelöt käydään viiden eri kerhon radoilla. Niillä kurvaillaan 19 kilpailua toukokuun alusta syyskuun loppuun. Ensimmäinen kilpailu kaasutellaan Jalasjärvellä jo vappuna kello 15 alkaen. Tänä vuonna sarjacrossin vetovastuuvuorossa on Kurikan Endurocross ry. 

    - Sarjacrossi on kaikentasoisten motocrossharrastajien tapahtuma kerran viikossa tiistaisin. Erät alkavat kello 18 ja loppuvat kello 20. Niitä ajetaan kahdessa luokassa 85 ccm, jossa kilpailijat ovat 10-15 vuotiaita. Avoimessa luokassa puolestaan 15 vuodesta ylöspäin jossa ei ole yläikärajaa, mutta vanhimmat kuskit ovat yli 50-vuotiaita, puheenjohtaja Esko Havimäki paljastaa.
 

Kynnys matalalla

   Esko Havimäki sanoo, että sarjacrossin ajaminen on kilpailijoille tosi kehittävää, kun voi ajaa monilla eri radoilla ja kaikentasoisia kuljettajia vastaan. Siinä on mukava tapa tavata samanhenkisiä lajin harrastajia ja saada lisää kavereita muiltakin kuin omalta paikkakunnalta.
    - Sen on tietty myös kovaa kuntoilua, harrastamista ja kilpailemista. Osa harrastajista ajaa sarjaa kuntoilun takia, koska motocross on taito- ja kestävyyslaji ja osa haluaa kehittyä lajissa kilpailemiseen aina SM-tasolle saakka.
   Kynnys osallistumiseen on pyritty pitämään mahdollisimman matalalla, jolloin ei ole esimerkiksi ennakkoilmoittautumista. Myöskään kuljettajien lisenssipakkoa ei ole, mutta Suomen Moottoriliitto on neuvotellut uudentyyppisen lisenssivakuutuksen kerhon sisäisiin sarjacrosseihin. Sen hinta on 50 euroa / vuosi.
 

Mukavaa yhdessäoloa

    Monille perheille motocross on todellista koko perheen motorsportia. Harvassa lajissa he voivat olla niin tiiviisti yhdessä. Nuorille se on hyvä paikka purkaa energiaa positiivisessa hengessä. Se opettaa heille tärkeitä elämän arvoja, muiden huomioonottamista ja kunnioittamista sekä kunnon ylläpitämistä. Siinä opitaan myös huoltamaan kalustoa yhdessä. Yhtä lailla se on vastine viritetyille mopoille.
   - Sarjacrossissa saaduilla opeilla ja ajotaidoilla pärjää paremmin myös liikenteessä. Kun täällä radalla voi vetää niin kovaa kuin taidot riittää ja sielu sietää, ei tarvitse enää liikenteessä milloinkaan konhottaa ja hurjastella, Havimäki summaa.
 
    Pohjanmaan sarjacross -kilpailut 2012:
 • 1.5. Jalasjärvi.
 • 8.5. Seinäjoki.
 • 15.5. Sulva.
 • 22.5. Kurikka.
 • 29.5. Alavus.
 • 5.6. Jalasjärvi.
 • 12.6. Sulva.
 • 19.6. Kurikka.
 • 26.6. Alavus.
 • Kesätauko.
 • 17.7. Pietarsaari.
 • Kesätauko.
 • 31.7. Jalasjärvi.
 • 7.8. Pietarsaari.
 • 14.8. Sulva.
 • 21.8. Kurikka.
 • 28.8. Alavus.
 • 4.9. Jalasjärvi.
 • 11.9. Sulva.
 • 18.9. Kurikka.
 • 25.9. Alavus.
 
Teksti: Timo Koskinen
Artikkeli julkaistu aiemmin MoottoriYkköset -lehdessä 26.4.2012