25.11.2011

Joelilla unelmamatka motocrossin kehtoon

 

Jalasjärveläiselle Joel Latvalalle osallistuminen viime kesänä takavuosien MM-tason motocrosskuski Jussi-Pekka Vehviläisen crossikouluun poiki nuorelle motocrossharrastajalle lajiin liittyvän ”lottovoiton”.
 
 Kannonkyläläinen nuorimies sai nimittäin reissun rapakon taakse Kaliforniaan Vehviläisen talviasuinseudulle. Sen sai yksi kauden aikana Vehviläisen yrityksen, JPV-racingin järjestämiin crossikouluihin osallistuneista nuorista lajin harrastajista.
 
 Vehviläinen kiertää kesäisin kuukauden ajan eri puolilla maata pitäen nuorille lahjakkaille lupauksille crossikoulua ja yksi niistä viimekesän kiertueella osui Jalasjärvellä Heittolassa JaMoKe/UA:n kansallisten yhteyteen. Sille Joelkin osallistui ja palkinnoksi tuli kahden viikon matka syksyllä Kaliforniaan.
 

Mahtava reissu

 Parin viikon takaista matkaansa rapakon taakse Joel luonnehtii kahdella sanalla "Mahtava reissu!".
 
 Reissulle Joel lähti isänsä Juhan kanssa maanantaina lokakuun viimeisenä päivänä.
 "Iltapäivällä lähdettiin Helsingistä, josta lennettiin New Yorkiin, missä oli koneenvaihto ja jatkettiin Los Angelesiin. Sieltä jatkettiin autolla Perrisiin, jossa Jussi-Pekka Vehviläisen talviasunto on", kertoo Joel.
 
 Matka kesti yhteensä seitsemäntoista tuntia. Perillä he majoittuivat Vehviläisen omakotitaloon, jossa heidän käyttöön oli varattuna yksi huoneistoista. Päiväohjelmassa oli joka toinen päivä motocrossajelua eri radoilla ja muu aika oleskelua, tutustumista nähtävyyksiin, kiertelyä alan liikkeissä varusteuutuuksiin tutustuen ja tuliaisia hankkien. Viimeinen päivä meni Laguna beachilla Tyynenmeren rannalla oleillen, lähellä varakkaamman väen omakotialuetta, jossa asuvat muun muassa jääkiekkotähdet Saku Koivu ja Teemu Selänne perheineen.
 Tyynessä meressä käynti jäi kahluuasteelle. Oli niin kovat aallot, ettei voinut mennä uimaan.
 

Ajelua upeilla crossiradoilla

 Keskiviikkona kävimme katsomassa tehdastiimien supercrossratoja, joilla oli kovia kuskeja ajamassa. Kyllä lujaa mentiin.
 Seuraavana päivänä Joel pääsi tosi toimiin Glen Helenin MM-radalla, jossa on maailman korkeimmat motocrossmäet.
 Oli se aika kokemus, kun en ollut ikinä ajanut sellaisilla vauhdeilla. Mutta, kun vähän oppi tuntemaan rataa, kyllä siihen tottui, kertoo Joel parituntisesta ajokokemuksestaan jenkkiradalla.
 
 Reissulla hän ajoi useammallakin radalla. Niistä Starwestin radasta Joel piti vähiten ja Perrisin rataa mukavimpana.
 Starwest ei ollut oikein mun mieleen, sillä se oli pelkkää suoraa ja siinä pari hyppypattia. Sitä vastoin Perrisin rata oli mielestäni paras. Sillä oli parhaat hyppyrit ja hauskat mutkat.
Ajelujen välipäivinä Joel pääsi isänsä kanssa tutustumaan muun muassa San Diegossa nyt museona olevaan toisen maailmansodan aikaiseen lentotukialukseen, joka oli palvellut jenkkiarmeijaa muun muassa Vietnamin sodassa ja viimeksi Kuwaitissa.
 
Tuliaisina Joel kertoo tuoneensa motocrossvälineitä, muun muassa varaosia, ajoasusteita, uuden panssarin , kypärän ja ajolasit.
 Ne sai sieltä paljon halvemmalla kuin Suomesta.
 
Reissun antiin yläasteen kahdeksasluokkalainen, motocrossia neljättä vuotta harrastava, Joel on kaikin puolin tyytyväinen.
Sai kokemusta isoista ympyröistä. Paljon oli monenmoista nähtävää ja parasta oli tietenkin itse ajaminen erilaisilla radoilla.
 
Takaisin Joel ja Juha palasivat reissulta marraskuun puolivälissä. Muutama päivä Joelilla meni aikaeroon totuttautumisessa, mutta nyt hän on normaalissa koulurytmissä.
Joel pääsi jenkkireissullaan ajamaan eri radoilla useina päivinä. Kuvassa ilmalentoa Millestonen radalla. Kuvat: Juha Latvala.
 
Viimeisenä päivänä vei isäntänä reissun ajan ollut takavuosien MM-tason crossikuski Juha-Pekka Vehviläinen Joelin nauttimaan Tyynenmeren ilmapiiristä.
 
Teksti on julkaistu JP Kunnallissanomissa 24.11.2011. 
Toimittaja: Seppo Ojennus
Kuvat: Juha Latvala