1.10.2011

Junnukisasta tuli trilleri

 

Motocrossin joukkue-SM-kisan avauspäivänä väännettiin valtakunnan parhaan juniorikerhon tittelistä. Hallitseva voittaja Vantaan Moottorikerho lähti kisaan haastajan roolista, mutta äärimmäisen tiukka kisa isäntäseuran, Hyvinkään Moottorikerhon ykkösjoukkueen kanssa ratkesi vasta viimeisen kisaerän loppumetreillä. Aikuisten SM-kisan ennakkosuosikit, Helsingin ja Hyvinkään ykkösjoukkueet läpäisivät karsintaseulan odotetun vahvasti.
 
Junioreiden kaksi parasta joukkuetta olivat omilla teillään käytännössä kisan alusta loppuun asti. Kisan päättäneeseen kuudenteen erään lähdettiin tilanteessa, jossa Hyvinkää johti vaivaisen yhden pisteen erolla ennen Vantaata. Isäntäseuran ykkösjoukkueen ankkurina lähtöpuomille asettui Santeri Pikkumäki, Vantaata edusti Robin Selenius. Kun tämä kaksikko otti erässä kärkisijat haltuunsa, tilanne oli harvinaisen selvä, kumpi saapuu ruutulipulle ensin, vie joukkueensa voittoon.
 
Kisa näytti jo ratkenneelta, kun Selenius lipsautti erän alkupuolella nurin ja Pikkumäki karkasi jo reilun kymmenen sekunnin karkumatkalle. Vantaan ankkuri teki kuitenkin hurjan takaa-ajon ja kisasta todellisen trillerin, viimeiselle kierrokselle lähdettiin Seleniuksen jo tavoitellessa ohituspaikkaa. Selenius haki ohitusta aina viimeiseen mutkaan asti, mutta Pikkumäki piti pintansa ja juniorijoukkueiden voitto jäi Hyvinkäälle.
 
Yksi 12-15- vuotiaiden junioreiden kisan kohokohdista oli päivän neljäs erä, kun Vantaan ykkösen Miro Sihvonen puristi niukan erävoiton ennen Hyvinkään ykkösen Lari Jukolaa. Tässä erässä molemmat tulivat pystyssä lähdöstä maaliin asti ja kisaa käytiin käsivarren etäisyydellä toisistaan avauskierrokselta ruutulipulle asti.
 
Voittajajoukkueen kolmas lenkki, Antti Ahtila ajoi loistavan päivän ollen ensin toinen ja voittamalla toisen ajamansa erän. Hopeajoukkueen Teemu Lahtinen oli myös loistavassa vedossa, erien kolmas ja neljäs sija pitivät Vantaan mukana voittokisassa kalkkiviivoille asti.
 
Tampereen Motocrossin ykkösjoukkue vei kisan kolmospaikan ollen selvästi kärkikaksikon takana, mutta puolestaan suvereeni kolmonen. Joukkueen kovin luu oli Jere Haavisto ajamalla erävoiton ja kakkossijan. Niko Lehtimäen ja Teemu Silmolan tasaisen varmat suoritukset takasivat kisan kolmannen paikan.
 
Kärkikolmikon jälkeen erot olivatkin sitten minimaaliset, Tuusulan ykkönen Jesse Karlsson, Jere Ranta ja Timi Kunnari vei neljännen sijan vain pisteen erolla ennen päivän yllättäjää, Jämsän Seudun Moottorikerhoa. Joni Vainion, Roni Kytösen ja Jesse Korhosen suoritus oli yllätys jopa joukkueelle itselleen, kaikki kolme kun ovat vielä MXC/B-luokan kilpailijoita, Vainio ja Kytönen vieläpä ensimmäistä kauttaan luokassa. Kuudenneksi ajanut Kangasala ja tasapisteissä seitsemänneksi sijoittunut Hyvinkään kolmonen olivat myös päivän yllättäjiä.
 
Hyvinkään kakkosjoukkue oli toisen erän puoliväliin asti jopa kamppailemassa mitalista, mutta mahdollisuudet romahtivat, kun Max Sarkaman olkapää luiskahti pois paikaltaan ajaessa ilman minkäänlaista kaatumista tai kolhua. Tapahtuneen vuoksi hajonnut joukkue oli kisan yhdeksäs.
 
Sunnuntaiseen kerhojoukkueiden SM-kisaan karsittiin kolmessa kisaerässä kolmestakymmenestä viidestä startanneesta joukkueesta kaksikymmentä parasta. Helsingin ykkösen maajoukkuemiehet Ludde Söderberg ja Toni Eriksson voittivat omat eränsä ja kun joukkueen jokeri, Tomi Konttinen oli kolmas joukkue voitti karsinnan. Moottoriliiton valmennuspäällikkö Konttisen edellisestä virallisesta kilpailusta on aikaa kymmenkunta vuotta, joten suoritusta voi pitää melkoisen kovana.
 
Hyvinkään ykkönen jäi karsinnan kakkoseksi vain pisteen erolla, joten asetelma ennakoi sunnuntain finaaliin tiukkaa vääntöä. Karsinnan kolmas oli Pohjois-Karjalan Moottorikerhon kolmikko Miika Mäkinen, Tommi Mäkinen ja Iiro Laitinen. Isäntäseura hamuaa junioreiden voiton jatkeeksi sunnuntailta jopa kahta mitalia, kun kakkosjoukkue Aki Manninen, Aleksi Jukola ja Marko Kovalainen oli karsinnan neljäs.
 
Karsintakisan päätöserä jouduttiin lopettamaan ennen täyttä aikaa, kun ensin yksi kilpailija kaatui jääden loukkaantuneena radalle. Tämän jälkeen tapahtumat saivat vieläkin ikävämmän käänteen, tapahtumapaikalle radan yli kiirehtinyt ensiapuhenkilö ylitti radan varomattomasti hyppyrin alastulon puolelta, eikä paikalle sattuneella kilpailijalla ollut mitään mahdollisuuksia väistää. Tapahtuneesta törmäyksestä selvittiin kuitenkin ensitietojen mukaan ilman vakavia vammoja.
 
 
Teksti: Totti Raittila
Kuvat: CrossiBlogi